Pápa Levente blogja

Legyen Tapolcán is közös, független jelölt!

2015. február 24. 07:44 - Pápa Levente

Miért változtat az MSZP a győztes taktikán?

A veszprémi időközi választáson a független, de sok ellenzéki párt által támogatott Kész Zoltán győzelme biztosan politikai földrengést fog okozni Magyarországon. Többek között, mi, az Együtt politikai közössége is büszkén és aktívan támogattuk Zolit a kampányában, és az elsők között gratuláltunk a győzelméhez. A politikai következmények mélyreható elemzését természetesen nem nekem, hanem a politológusoknak, politikai elemzőknek kell elvégezni, de azért - mint ellenzéki politikus - hadd osszam meg néhány észrevételemet, ami rövid – és középtávon hatni fog az ellenzéki politizálásra.

20150222veszprem-kesz-zoltan2.jpg

kép: origo.hu

A legfontosabb fejlemény, hogy létrejött egy sikeres recept a Fidesz legyőzésére. Nem szeretném azt állítani, hogy mindig és minden körülmények között győzelemre vezet ez a mostani séma, de mindenképpen bíztató, hogy egy rendkívül szétaprózódott ellenzéki térfélen is létrehozható olyan együttműködés, ami sikerre vezet. Mik a mostani siker legfontosabb összetevői?

  1. A civilek és a demokratikus pártok ésszerű együttműködése

Kész Zoltán civil, független jelölt volt, de elfogadta a demokratikus ellenzéki pártok támogatását. Sikerült egy olyan győztes-győztes megállapodást kötni a civilek és a pártok között, ami nem gyengítette, hanem erősítette a szereplőket. A pártok népszerűtlensége nem húzta le a civil jelölt támogatottságát, a pártok szavazói pedig elfogadták, hogy egy független jelöltre kell most szavazni a nagy közös cél, a Fidesz legyőzése érdekében. A demokratikus ellenzéki pártok közötti ideológiai és politikai természetű viták nem gátolták meg őket abban, hogy be tudjanak állni Kész Zoltán mögé. (Kivéve az LMP-t, de erről később). A független jelölt pedig nem volt „finnyás” és hajlandó volt elfogadni a demokratikus pártok támogatását. A többnyire láthatatlanul működő párttámogatás a kampányban persze kifizetődött: egy pártok nélkül kiálló független jelölt nem tudott volna ekkora erőforrással rendelkezni és ilyen kampánygépezetet működtetni.

  1. A pártok és politikusok megnyilvánulásainak és szerepének a háttérbe vonása

Külön szeretném kiemelni, hogy a sikeres együttműködés egyik alapeleme a pártok és vezetőik szerepének ésszerű önkorlátozása volt a kampányban. Kész Zoltán kérése volt, hogy a pártok ne telepedjenek rá a helyi kampányra, mert az sok tekintetben kontraproduktív lenne. Igen, az lett volna. Ha Veszprémben folyamatosan sürögtek-forogtak volna a régi baloldali politikusok, az biztos nem segített volna a közös célnak. Lehetett volna mutogatni a képeket mindenhol, ellenkampányt szervezni, karaktert rombolni, stb.

  1. Magas helyi ismertségnek és megbecsültségnek örvendő új, hiteles, lokálpatrióta jelölt…

A mostani – egyébként több helyen antidemokratikus – választási rendszerben az egyéni választókörzetek szerepe felértékelődött. Az a közösség fogja tudni megnyerni a választásokat, amelyik vidéken több jó jelöltet fog tudni kiállítani. Nem elég az utolsó pillanatban előhúzni a semmiből valakit, vagy az adott körzetbe beejtőernyőzni valakit Budapestről. Előzetesen felépített, folyamatosan szereplő és megnyilvánuló, helyben élő, korábbi tevékenysége miatt ismert és elismert új, hiteles politikusokra van szükség.

  1. …aki ráadásul nyitni tud a kiábrándult Fidesz szavazók felé és megfelel a választókörzet politikai jellegzetességének

De mindez még nem elég. A veszprémi siker egyik kulcsa a konzervatív, polgári jellegű választókörzetben egy ehhez illeszkedő jelölt indulása volt. A Fidesz legyőzőséhez muszáj megszólítani a Fideszből kiábrándult volt szavazókat, persze választókörzetenként különböző mértékben. Kész Zoltán támogatása ezért volt telitalálat: ő hitelesen tudta megszólítani a korábban jobboldalra szavazókat is. (Megnyerni nem feltétlenül tudta magának őket, de sokaknál elérte, hogy ne szavazzanak ellene.)

Milyen tanulságokkal szolgál a veszprémi taktika az ellenzéki oldalon?

  1. Nem kell a Jobbikkal együttműködni a Fidesz leváltása érdekében.

Megnyugodhat mindenki: az LMP által hangoztatott „Jobbikkal való együttműködés” nem szükséges. Bebizonyosodott, hogy egy mérsékelten jobboldali beállítottságú választókörzetben sem kell együttműködni a Jobbikkal. Ha a fenti feltételek adottak, akkor a mostani séma eredményre vezet akkor is, ha csak a demokratikus pártok működnek együtt.

  1. Az LMP teljesen különutas politikája is megbukott.

Viszont az is látszik, hogy a pártok együttműködésére szükség van. Nem a korábbi formáiban, de valamiféle kooperációra igenis szükség van. Az LMP ideológiai okokból nem támogatta Kész Zoltánt, és nemes egyszerűséggel „szabadpiaci fundamentalistának” bélyegezte, bármit is jelentsen ez. Az LMP önálló jelöltje végül 5% alatt teljesített, míg a többi demokratikus párt által támogatott Kész Zoltán magasan verte a Fidesz jelöltjét. Egyértelműen kiderül a számokból, hogy egyrészt nem feltétlenül van szükség az LMP-re a siker érdekében, másrészt viszont kiélezett helyzetben az LMP különutas politikája egyértelműen a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Ha most vége lenne itt a történetnek, akkor abszolút sikersztori és happy end lenne az egész folyamat. De sajnos nem így van. A soron következő tapolcai választásra készülve az MSZP nem törekedve a többi párttal való hasonló együttműködésre, egyszer csak előállt egy saját jelölttel, és nem igényli sem a civilek, sem a többi demokratikus párt támogatását. Nem törekszik olyan jelölt megtalálására, aki megfelel a fenti elvárásoknak és emiatt elfogadható lenne a többi demokratikus pártnak. Számomra teljesen érthetetlen, hogy az MSZP önhatalmúan miért változtat a mostani sikerrecepten a tapolcai időközi választásokon! Végre megvan a séma a győzelemhez, minden demokrata azt várja el a pártoktól és felelősen gondolkodó vezetőitől, hogy a remélt és áhított siker érdekében egyszerűen csak ugyanazt hajtsák végre, mint Veszprémben. Mert akkor tovább bonthatjuk le a mostani káros és igaztalan rezsimet, közelebb kerülve a végső célhoz: egy új rendszerváltáshoz. Egy olyan ország kialakításához, ami nem a Fidesz magángazdasága, és nem az önkormányzatból vezénylik a polgármesterek az éhbérért robotoló közmunkásokat és cselédeket, hanem tényleg egy KÖZTÁRSASÁG. Ebben az áldásos és reményteli pillanatban az MSZP megmakacsolja magát és egy saját jelölt indításáról dönt. Teljességgel felelőtlen és érthetetlen. Ezért azt várjuk el a MSZP vezetőitől, hogy a veszprémi eredmények ismeretében gondolják át még egyszer ezt az elhamarkodott döntést és törekedjenek olyan együttműködésre, ami fényes diadalt hozott Veszprémben!

A fenti recept egyenlőre olyan időközi választásokon alkalmazható, ahol nem áll fenn az esélye annak, hogy a parlamentben többséget szerezve kormányozni is kell az országot. Azonban a fenti kritériumok kellenek majd akkor is, amikor általános országgyűlési választásokra kerül sor. Ezeket a feltételeket leghatékonyabban és leghitelesebben egy, a teljes demokratikus ellenzék körében megszervezett előválasztás tudja garantálni, ahol a civileknek is központi szerep jutna.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr117210557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Éhséglázadáson innen 2015.02.24. 13:29:52

A februári testületi ülésen döntöttünk: nem engedtük még jobban szétnyírni a szociális védőhálót a kerületben, a javaslatomra pedig júliusban ismét átnézzük a kerületi szociális ellátórendszert, hogy valóban ne kerüljön senki nehezebb helyzetbe idén an...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rudenz ulrich 2015.02.24. 13:51:58

Kedves Pápa Levente,
a helyzet leírása nagyrészt pontos, a szándék helyeselhető. Egy apró korrekció: az LMP a kétharmad megszüntetésének lehetőségére tekintettel most először felajánlotta, hogy beállna egy közös jelölt mögé, mégis (kinek az érdekéből?) őket kizárva döntöttek Kész jelöléséről (aki persze, és ez nem baj, fölényesen nyert, de ez más kérdés). Viszont felajánlkozásuk arra utal, hogy "kiélezett helyzetben" talán meg lehetne velük egyezni.

Szúnyog 2015.02.24. 13:52:18

Közös független jelölt - hehehe, a fából vaskarika.
Bujkáló, a fenének se kellő pártokkal.
Röhejesek vagytok.

Girhes Joe 2015.02.24. 14:31:28

Diadalittas örömkönnyek patakzanak most a baloldal harcban megfáradt ráncos orcáin, de hadd hűtsem egy kicsit a kedélyeket: ezt a választást a fidesz adta nektek. Egész pontosan a fidesz-szavazók. Akik tojtak elmenni szavazni. Egy országos választáson azért ne vegyetek mérget ugyanerre a fejleményre!

Szabadjon emlékeztetnem a következőkre:

1) A baloldali szavazók száma kb. a tavalyival volt azonos, ellenben a jobbosoké csapnivalóan kevés volt. Nyilvánvalóan csak a balosok láttak komoly szimbolikus tétet a kétharmadban, ezért mentek fegyelmezetten szavazni. Úgy látszik, a jobbosoknak a kétharmad megtartása nem volt komoly motiváló erő, de ha ezen múlna a szocik visszatérésének a megakadályozása, nyilván ők is szépen felsorakoztak volna az urnáknál.

2) 2004-től egészen tavalyig a fidesz tarolt minden egyes időközi választáson. Mégis volt közben 2006-ban egy meglehetősen kínos országgyűlési bukta. Tehát az időközik eredményeit rendkívül óvatosan kell kezelni, egész egyszerűen annyira más a tét nagyságrendje, és vele együtt a szavazói hajlandóság megoszlása a különféle csoportok között, hogy közel lehetetlen az ilyen eredményekből országos trendet levonni.

3) És aztán persze, amit itt fölöttem is említettek: a "közös független jelölt" helyi szinten működhet, sok helyen működik is (még egész bizarr összefogási mintákkal is), na de hogy nézne ki ugyanez egy parlamenti választáson? Elindulna minden körzetben egy közös független a fideszessel szemben, tegyük fel, hogy fel is mossák a fidesszel a padlót, akkor mi lenne a parlamenti mandátumok megoszlása, azaz a választás végeredménye? 25% fidesz (kompenzációs listáról), 5% jobbik (szintén), és 70% független? És akkor ki lenne a kormányzó erő, he?

to:rppapa 2015.02.24. 14:59:54

@rudenz ulrich: Az LMP-vel azért nem lehet megegyezni, mert nekik csak az a közös jelölt, akit ők jelölnek.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.02.24. 15:12:48

Akkor Tapolcán felvállaljátok a "független" jelöltet?:)
Recept: mi ballibek toljunk egy arcot, de közben tagadjuk le ezt minden fórumon. Miért kell vajon ezt titkolni?

Bársony és Selyem 2015.02.24. 15:47:32

Magyarán: a baloldal csak akkor tud győzni, ha nem indul.:)
Veszprémben azért jutott a győzelem Késznek, mert sok, a baloldalt szívből és észből is utáló, korábban következetesen fideszes szavazó otthon maradt. (Mert ezt a mai Fideszt és Orbánt már nem volt képes annyira szeretni és támogatni, hogy az eléggé motiválja a szavazásra. Inkább kimaradt az egészből: Készre, mint "kőliberális" - ki tudja, talán zsidó??? - jelöltre, akit a "komcsik" támogattak/pénzeltek, a nagy magyar nemzeti és keresztény szívével képtelen volt szavazni, de ugyanakkor egyre kevésbé fér össze az "Én becsületes jóember vagyok, mi mindannyian becsületes jóemberek vagyunk!" önképével az sem, amit 2010 óta a Fidesz művel.
Ahogy 2010-ben és 2014-ben is a baloldali és liberális szavazók otthonmaradása (ajánlatnélkülisége) döntötte el a választást a Fidesz javára, úgy most Veszprémben ez történt meg fordítva: ott tartunk, hogy a saját oldali politikusainktól való undor dönt, azaz ez is egy bizarr protesztszavazás. Csak most nem aktív, hanem passzív formában: nem úgy, hogy a megutált x oldal helyett az y oldalra szavazunk, hanem úgy, hogy a korábban szeretett és támogatott x helyett senkire se szavazunk és így győznek az y-párti fanatikusok.:(
Erre a meglévő pártmezőben nem lehet győztes stratégiát kitalálni, azért nem, mert eljutottunk oda, hogy már csak a legvadabb fanatikusok hallgatnak a saját vezéreikre és pártjaikra, de a társadalom zöme senkire sem hallgat és a porondon lévők közül senkit sem akar már támogatni.

Kala Zsuzsa 2015.02.24. 15:47:40

Az MSZP már megnevezte tapolcai jelöltjét. Veszprémben nem az MSZP győzött, hanem a független jelölt több párt támogatásával, ami nagyon fontos, de most mintha fordítva ülne a lovon megint az MSZP. A szavazók - szerintem - független jelöltet akarnak és támogathatja bárki. Ne nyomuljon ennyire az MSZP, kárt okoz.

Tudományos libsizmus 2015.02.24. 15:54:09

Függetlennek álcázott jelöltek állítása egy-két helyen bejöhet. Azt hiszitek, ezentúl majd mindig ezzel a trükkel fogtok nyerni? Az egész ország megeszi, hogy az MSZP-DK-Külön-PM jelölt független? Nem hinném, hogy ennyire hülyék vagytok, de végül is nincs kizárva.

turista a saját országában 2015.02.24. 16:08:53

Baromság az írás, illetve ez az álláspont.

Előrejelzem, örülök Kész Zoltán győzelmének, de ez a "recept"nem lehet tendencia. Csak függetlenekkel nem lehet leváltani a Fideszt. Pártlistákra és független jelöltekre szavazunk? A parlamentbe pártlistán bejutnak a mai szövetkező ellenzéki pártok, de egyéniben egy képviselőjük sem lesz? Hogyan lesz biztosítható ezzel a kormányzáshoz való többség?!

Nem ártana gondolkodni, mielött hülyeségekkel árasztjuk el a netet.

turista a saját országában 2015.02.24. 16:12:31

"Miért változtat az MSZP a győztes taktikán?"

Pápai Levente: válljon az Együtt is legalább 10%-os középpárttá és akkor indíthat saját jelöltet, ill. megkísérelheti rábírni "szövetségeseit", hogy sorakozzanak föl mögé.

Mert ez az egész, számomra csak azt bizonyítja, hogy savanyú a szőlő, de nagyon.

2015.02.24. 17:33:06

@Girhes Joe: " ezt a választást a fidesz adta nektek"

Mondod te, könnyes szemekkel. Én meg azt mondom, hogy a választók azt üzenték nektek: nem kérnek a tolvaj maffiából. Ha nem érted, kérj tolmácsot.

2015.02.24. 17:34:54

@turista a saját országában: "Csak függetlenekkel nem lehet leváltani a Fideszt."

Jó, akkor váltsuk le Tóbiással!

:D

Bársony és Selyem 2015.02.24. 17:37:39

@Girhes Joe: @Jules Verne: Hogy miféle mechanizmusok működtek a veszprémi eredményben közre, azt fentebb leírtam...

Girhes Joe 2015.02.24. 17:40:44

@Jules Verne:

Én felettébb vigyorogva mondom ezt, mert majd amikor megérzik a fideszesek is, hogy tét van (a kétharmad NEM volt valós tét), akkor te fogod a tolmácsot kérni, nem értvén, hogy a fenébe lehet, hogy a (szerintetek már évek óta) éhséglázadozó nép már megint csont nélkül megszavazta a fideszt. :D

Szóval a ballibák azt üzenik, nem kérnek a fideszuralomból, na de ezt eddig is tudtuk. Ami ezen a választáson új volt, az az, hogy a fideszesek sz@rtak az egyész ügybe beléje, ami eddig nem feltétlenül volt szokásuk.

2015.02.24. 18:03:26

@Girhes Joe: Azt tudnod kell, hogy az agymosás, amit magadon nagy sikerrel alkalmazol, nálam nem hatásos. Nyugodtan hipnotizáld magad, akkor talán könnyebben elviseled a tényeket. Van más problémád is, például a szövegértés, ami egy átlag békamenetes fidesztálib esetében eléggé a béka segge alatt van.

"Szóval a ballibák azt üzenik, nem kérnek a fideszuralomból, na de ezt eddig is tudtuk."

Hazudsz (vagy nem tudsz olvasni). Ezt írtam:

"Én meg azt mondom, hogy a választók azt üzenték nektek: nem kérnek a tolvaj maffiából."

El tudod olvasni, te szerencsétlen? Ha nem, próbálkozz olyan alkalmazással, amelyik a szöveget hanggá alakítja. Idióta.

Gyorgy Nagy 2015.02.24. 19:43:50

Az LMP csak zavart kelt ! Sifi meg elmehet a büdős p...ába !

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.02.24. 19:50:08

Az elmúlt hetek-hónapok eseményeinek áttekintése alapján nézetem szerint itt bárki nyert volna/nyerhet Tapolcán is, akiről okkal lehet elképzelni, hogy esélyes a Fidesz ellen. Ahogy itt, nálunk, Újpesten is simán megszavaztak jó nagy aránnyal egy tiszta MSZP és nem is különösebben ismert pártjelöltet.

Az is egyértelmű, és ezt a bejegyzés - és némely komment - is érinti, hogy a jobboldal törzsszavazói magatartása döntött. Ahogy egyébként ez a mag fogja eldönteni a következő általános választást is. Eleinte úgy tűnt amúgy, hogy az Együtt talán érezte ezt '12-13 fordulóján, de ami utána történt, az a totál ellentétes cselekvéssor volt...

Az a jobboldali szavazókör, amely saját, nyilván nem reprezentatív megfigyeléseim szerint leginkább a polgári értékek (vö. GFG legutóbbi megszólalását) mellett lenne elkötelezett, az most passzivitásával támogatta Kész megválasztását, viszont, éles - értsd általános választás - nyilván nem állna egy MSZP-DK dominálta lista vagy jelöltek mellé. De elege van a jelenlegi Fideszből is. A következő meglátásom az, hogy e körben a Fidesz eleddig a "jó fiú" tudott lenni, aki még a hibák ellenére is kvázi magától értetődő választás. Mára ez szertefoszlott - főként, hogy a régi ellenfél ismét megsemmisítő vereséget szenvedett.

"Megnyugodhat mindenki: az LMP által hangoztatott „Jobbikkal való együttműködés” nem szükséges. Bebizonyosodott, hogy egy mérsékelten jobboldali beállítottságú választókörzetben sem kell együttműködni a Jobbikkal." - pontosan azért, mert mérsékelt jobbos körzet. A Jobbik számára már '09-10-ben is azok a körzetek voltak nagyon erősek, ahol korábban az MSZP volt verhetetlen - így nyert a Fidesz a relatív többségével kétharmadot. Viszont, egy olyan körzetben, ami korábban erős balos volt (nyilván itt is vannak különbségek) a Jobbikkal számolni kell. Illetve akár ismét egy fideszes relatív többséggel is.

LMP: Számomra az LMP folytonos szereplései azt mutatják, hogy van egy szignifikáns választóközönség, aki mindenféle komolyabb esély nélkül is elmegy rájuk adni a voksát. Lehet, éles helyzetben igazi "összefogás" pont őket tántorítaná el. Szóval az LMP bevonása max. "technikai koalíció" szintjén lehetne érdemes és lehetséges a baloldalra sorolható pártoknak.

@Girhes Joe: 2004 után a Fidesz időközi győzelmei mind olyan körzetben voltak, amik már eleve masszív jobboldalinak számítottak. Belső-Ferencváros az egy tipikus billegő körzet (mindig az nyert, aki országosan is), Pécsett pedig, ami igazi balos körzet volt, nem tudtak alacsony részvétel miatt képviselőt választani.
Ahol utoljára a veszprémihez hasonló eset volt (más beállítottságú körzet "elrablása" időközin), az Siófok volt és Székesfehérvár-II. volt 2000-ben. Ott MSZP-sek nyertek, igazi jobboldali körzetekben.

Summa summarum: Van egy erőteljes diffúz kormányellenes hangulat, ami Tapolcán is "kétharmadbontást" eredményezhet.
Egy esetleges kormányváltás kapcsán azonban nem lehet nagyon így kalkulálni. Ha fennmarad a kormányellenes hangulat, az egyéni körzetek miatt inkább képzelhető el egy olyan patthelyzet, ahol senkinek sincs többsége. Persze, a választási rendszer módosítható még "kis kétharmaddal" is.

Ami egyébként viszonylag elsikkadt szerintem, az, hogy a "nagy kétharmad" esetén a kormánypárt egy dolgot már nem tud megtenni jó eséllyel (valamely ellenzéki szereplő direkt megvásárolása, vagy óriási presztízsveszteséggel járó átszavazása kivételével): Bevezetni a választási regisztrációt. Nagy népszerűség-vesztés esetén az még mentsvár lehetett (volna).

kacsapuszi 2015.02.24. 20:21:20

Nem hiszem, hogy másolni kellene a veszprémi példát az Ajka-Tapolca-Sümeg választókörzetben (ha mégis, nem most kellene elkezdeni keresni azt a civil jelöltet, aki mögé felállhatnak a középbal pártok - ez legyen erős kritika Pápa Leventének: Kész Zoltán már jócskán "kész" volt a jelöltségre, amikor elindult a jelölés folyamata; civil jelöltet sem lehet cilinderből kihúzni).

Szerintem egyébként éppen Ajka, és annak szocialista polgármestere mutatta meg, hogy egy szocialista városvezetés is kiválóan tud együttműködni a civilekkel (aki ismeri az ajkai településrészek 800 éves évfordulóra összeállított teljesen civil és amatőr - de nem alacsony színvonalú, sőt! - közösségi produkcióit, amelyek megmozgatták az egész várost, öregtől fiatalig, tudja, miről beszélek).

Én tehát úgy gondolom, Pad Ferenc - nem mellesleg szakszervezeti kötődése okán is - simán hozhatja az egyébként pártokhoz nem kötődő szavazatokat (erre egyébként személyes kvalitásai is predesztinálják: szerény, tisztességes, szavahihető ember).

Tapolcán azért volt erős tavaly a Jobbik, mert a Fidesz helyi politikusai elvesztették személyes hitelüket (elég sok susogás ment gyanús pénzügyekről), a baloldal pedig nem indított értékelhető embereket, baloldali szavazók viszont hagyományosan vannak, és most ezt meg is mutathatják.

Sümeg erősen fideszes, ez tény, viszont a körzet legkisebb városa, és azért az autópálya díjak, az EKAER, a trafik- és földügyek, a Simicska-faktor ott is éreztetni fogják a hatásukat.

A kétharmadot elvitte ugyan Kész, de szerintem már megtanulták az emberek, hogy Orbán csak az erőből ért, ezért hajlandóak lesznek megerősíteni a balközép frakciót, és ezzel egy erőset üzenni Orbánnak: nem kérünk a gyámkodásból, a mindent felforgató oktatási és egészségügyi "forradalmakból"; több megfontoltságot, több egyeztetést, kiszámíthatóbb kormányzást akarunk, elegünk van a presztízsberuházásokból, a gyanús ügyletekből (Paks II, MET-gázmutyi, letelepedési-kötvény mutyi), elegünk van a habonyárpádokból, és a közpénzből folytatott leplezetlen kormánypropagandából (Századvégestül!).

A Jobbiknak ma nincs erős üzenete azon kívül, hogy Tapolca kapja vissza a kórházát, de könyörgöm, miért ne lenne elég nekik az ajkai, amit most újítottak fel szinte nyugat-európai színvonalúra, és csak 30 kilométerre van Tapolcától (ahova bőven elég lenne egy jól felszerelt rendelőintézet, nb. azt sem lesz könnyű megtölteni orvosokkal!).

Hajrá Pad Ferenc, hajrá MSZP, és aki komolyan gondolja, hogy még egy kockát ki kell venni Orbán piramisából, azt most ne fanyalogjon, hogy nincs "civil" jelölt .

Egyébként is, meddig játszhatják a pártok, hogy civilnek mondott embereket visznek a parlamentbe, akik aztán ott mégis kénytelenek lesznek együttműködni a frakciókkal?

Girhes Joe 2015.02.24. 20:32:55

"Szóval a ballibák azt üzenik, nem kérnek a fideszuralomból, na de ezt eddig is tudtuk."

Hazudsz (vagy nem tudsz olvasni). Ezt írtam:

"Én meg azt mondom, hogy a választók azt üzenték nektek: nem kérnek a tolvaj maffiából."

---

Most mit vagy úgy oda? Pont ti sulykoljátok már évek óta, hogy fideszuralom = tolvaj maffia, meg hogy választók = ballibek (merthogy a fideszesek azok szerintetek nem választók, hanem agymosott zombik).

Akkor meg a két mondat, behelyettesítve az egyenlőségeket, tökéletesen ugyanazt jelenti ballibül. :)))

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.24. 21:52:31

@Szúnyog: Azért az eredmény Veszprémben megvolt. És a röhejes szót sem hallottam fideszes politikusok szájából. De te csak röhögj, ha jól esik...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.24. 21:56:30

@Girhes Joe: "ezt a választást a fidesz adta nektek. "

A néhai fidesz szavazók azt mondták Viktornak, hogy "menj a picsába". Ez történt. De lehet úgy is értelmezni, ahogy te mondod. De komolyan, milyen csávó ez a Kész és mégis bucira verte a fideszes jelöltet. Elég ciki ez, jó lenne ha a fidesz észre térne és nem amortizálná tovább a táborát.

jet set 2015.02.25. 10:15:37

@turista a saját országában: Hogy függ össze a kormányzás a pártokkal? A kormányfőt a parlament választja meg, nem a pártok. Az más kérdés, hogy ezek nem független jelöltek. Ez a kész számomra legalább annyira gyomorforgató ember, mint a lézerjani.

jet set 2015.02.25. 10:17:13

@Vállalhatatlan fordulat: De nem veszik észre magukat, lásd a vasárnapi boltbezárás, most jön egy újabb törvény speciálisan a metróra szabva. Nem veszik észre, hogy ez irritálja az embereket és a saját szavazótáboruk az ilyen faszságok miatt fordul el tőlük.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.25. 11:10:20

@Vállalhatatlan fordulat: Kaptak egy lehetőséget, hogy észrevegyék. Ha nem veszik észre, akkor az "evolúció" majd elrendezi őket.

Erre mit csinálnak, a hülye századvég azzal indokolja a veszprémi buktát, hogy a fideszes szavazok kommunikációs malőr miatt lecuppantak a csecsről, és így nem tudták, hogy szavazni kell. Konkrétan hülyézik a saját szavazótáborukat. Azt mondják rájuk, hogy birkák, akik csak akkor képesek bármire, ha terelve vannak. Jó stratégiának tűnik. :-)
süti beállítások módosítása