Pápa Levente blogja

Hazánk nem maradhat jelen helyzetében

2015. március 15. 19:17 - Pápa Levente

Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim, Honfitársaim, magyarok!

A mai nap a magyar szabadság ünnepe, a magyarság öntudatra ébredésének napja. 1848. március 15-én nagy elődeink felléptek az önkény ellen. Egységbe kovácsolódtak a bécsi udvarral és helytartóikkal szemben, mert megelégelték az országot fojtogató igazságtalanságot, hatalmi arroganciát és elnyomást. Megelégelték, hogy nem a maguk urai. Hogy nem úgy megy soruk, ahogyan a többség szeretné. Őseink 1848-49-ben felálltak a jogaikért, kiálltak az igazukért és megharcoltak a nemzet szabadságáért, a független és európai Magyarországért. Ezzel kivívták Európa figyelmét és tiszteletét! 

7950539_c11b9eaf66a00d7712e3fe0257c0dc9f_t.jpg

kép: Német Sz. Péter

Akkor a külső elnyomás ellen léptek fel nemzetünk nagyjai. De fontos észben tartanunk, hogy az elnyomásnak és az igazságtalanságnak nincsen nemzetisége. Csak elnyomó, hideg önkény létezik, mindegy, hogy az külföldi vagy belföldi. Mindegy, hogy az német, orosz vagy magyar.

A XX. századi magyar történelem rendkívül terhes és ellentmondásos. Az egész évszázadot felörlő bal- és jobboldali ellenségeskedés nem teszi lehetővé, hogy azonosan értékeljük az elmúlt évszázadot. Az üléspont meghatározza az álláspontot. Nem maradtak közös elvek, szabályok vagy értékek. Nincsen közös origó. Csak a "vagyunk mi, és vannak ők" logika. 

De nem volt ez mindig így!

A reformkorban és az azt követő forradalmi időszakban az ország egymásra talált. Egységes, ritka és őszinte pillanatokat élt át az ország és a magyar nemzet. Ennek a kornak kell ma a szemünk előtt lebegnie.Vissza kell nyúlnunk azokhoz a gondolatokhoz és eszmékhez, amelyek az országot egyesíteni tudták egy élhetőbb jövő reményében. Egy olyan jövő reményében, amelyik mentes az önkénytől és az elnyomástól. 

Mit is kívántak elődeink ezen a a bátor és felemelő napon?

Mindenekelőtt legyen béke, szabadság és egyetértés. Kívánták a sajtó szabadságát, felelős minisztériumot Budapesten. Törvény előtti egyenlőséget követeltek polgári és vallási tekintetben. A hűbéri viszonyok azonnali megszüntetését sürgették és Únióra vágytak!

A saját, mai törekvéseinket és céljainkat hallhattuk ezekben a pontokban. Hiszen jelszavaink valának: Haza és haladás, Európa és szolidaritás! Követeljük az alkotmányos jogok helyreállítását a Tiszta Közélet Csomaggal! Felelős és szakszerű kormányzást Budapesten! Az újfeudális viszonyokat teremtő Nemzeti Együttműködés Rendszere szűnjön meg, a közmunkát alakítsák át! Legyen újra jogállam és európai elköteleződés! Legyen (esély)egyenlőség, (tan)szabadság és testvériség!

De mint mondottam, a mában nincs egyetértés, nincs közös nevező. Terméketlen és romboló vita zajlik arról, hogy mi a magyar nemzeti érdek és ezt ki képviselheti. A magát nemzetinek beállító Fidesz jelenleg papagáj módjára harsogja, hogy ők és csakis ők képviselik a magyar nemzeti érdeket. És mindenki más hazaáruló.

De kérdezem én:

Az a Fidesz képviselné a magyar nemzeti érdekeket amelyik kilopta az országot 4 millió szegény feje felől? Amelyik munkahelyteremtés címén újfeudális viszonyokat teremtett? Amelyik leapasztotta és kiszárította a társadalmi mobilitás csatornáit? Az a Fidesz képviselné a magyar nemzeti érdekeket amelyik az újra birodalmi terveket szövögető orosz vezetéssel kokettál? Amelyik leverte és vérbe fojtotta két legszentebb nemzeti forradalmunkat 1849-ben és 1956-ban? Amelyik most is éppen háborút vív a szomszédos Ukrajnában és veszélyezteti magyar nemzetiségű polgárok életét?

A Fidesz rosszul szereti az országot. Igazából nem az országot szereti, hanem saját magát. A közvagyon ellopása pedig bűn. Mégpedig a legsúlyosabb bűn: hazaárulás. Mert mi a hazaárulás, ha nem az, hogy szegénységben, kilátástalanságban és függőségben tartják honfitársaink millióit? A Fidesz nem nemzeti, hanem álnemzeti. 

Szerintünk az képviseli a magyar nemzeti érdeket, aki olyan világot szeretne felépíteni honfitársainak, ahol mindenkinek esélye van intellektuálisan és egzisztenciálisan szabad és független életet élnie. Ahol mindenki azzal foglalkozhat, amivel szeretne és közben el tudja tartani családját. Ahol nem csak a kiváltságosok élvezik az életet, hanem mindenki, aki megdolgozott érte. Egy olyan országot akarunk építeni, ahol a jólét megteremtésén keresztül felemelkedhet a nemzet.

Az Együtt egy ilyen világban hisz, egy ilyen jövőt kínál a XXI. századi magyarságnak. Kiszámítható, higgadt, európai patrióták vagyunk.

Eötvös József két évvel a forradalom kitörése előtt egy sokat idézett mondattal kezdte Reform című röpiratát:

"Hazánk nem maradhat jelen helyzetében."

Ugyanezt érezzük ma mi is. Mindannyian azért vagyunk itt, mert tudjuk: itt az idő. Tennünk kell az országunkért.

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!
Éljen a Magyar Köztársaság!

2015. március 15. 
Budapest 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr447273031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása