Pápa Levente blogja

Quaestor kárpótlás: ne hagyja magát a BEVA!

2015. április 08. 08:52 - Pápa Levente

Továbbra is fizessen a jegybank!

 Sokadik cikkemet kell már írnom a Nagy Fideszes Brókerbotrány sorozatban. Sokadikat, mert az elmúlt huszonöt év legnagyobb pénzügyi botránya ez, és ahogy mondani szokták: fejétől bűzlik a hal. És nincsenek következmények. Továbbra sem. Persze a történet igazán velős végkifejlete a Fidesz bukása lesz. Ma várható a Befektető-védelmi Alap (BEVA) döntése a Quaestor-károsultak esetében. Ennek apropóján arról kell beszélnünk, hogy a betétbiztosítás és a befektető-védelem sem ingyen pénz, hiába szeretnék azt a populista politikusok így láttatni; azt a szabálykövető, tisztességes piaci szereplőknek kell megfizetni.

tarsoly_csaba_fb4_1.jpg

A konkrét helyzet előtt egy gyors elméleti összefoglaló, hogy miért is van betétbiztosítás és befektető-védelem egyáltalán. Hiszen sokáig nem is létezett, ez is olyan intézményi újítás volt a XX. században, amit az emberiség a saját kárán okulva hozott létre. Történt mégpedig, hogy a Nagy Világválságban olyan mértékű bankválság-sorozat alakult ki, melynek eredményeképp a betétesek nem bíztak többé a bankrendszerben, és nem akarták a pénzüket betét formájában elhelyezni a bankokban. Ehelyett a jó öreg készpénzt és a jól ismert párnát részesítették előnyben. Egy ilyen helyzetben a bankrendszer nem tudja ellátni alapfeladatát: a pénzügyi közvetítést. A pénzügyi közvetítés folyamatában a lakossági megtakarításokat befektetésekké transzformálja át a pénzügyi rendszer. E nélkül lefagy a gazdaság; nem lesznek új hitelek, emiatt nem lesznek új befektetések és csökken a fogyasztás is. Ha ez az állapot tartósan fennmarad, akkor negatív spirálba kerül a gazdaság és tartós gazdasági recesszió, illetve társadalmi depresszió következik be. Pontosan ez történt az USA-ban 1929-1933 között, vagy az elmúlt években Görögországban, Cipruson és bizonyos mértékig a többi mediterrán országban is. A bankokkal szembeni bizalom kényszerű növelése hívta életre a betétbiztosítást: ha valaki elhelyezi a pénzét egy bankban, akkor a bankrendszer által kötelezően létrehozott biztosítási alap garantálja a betétes pénzét – egy bizonyos értékhatárig. Az új intézmény bevezetése után fokozatosan helyreállt a bizalom az USA-ban a bankrendszerrel szemben, és aztán elkezdődtek a pozitív változások a gazdaságban is. Bejött az intézkedés.

Tehát a betétbiztosítás lényegében egy kockázati közösség (a pénzügyi szektor) által létrehozott biztosítás, ami PIACI veszteség esetén kártalanítja a betéteseket, befektetőket. Viszont, hogy kezeljék az ún. morális kockázat problémát („moral hazard”: túlzott kockázatvállalásra való ösztönzés, amin az esetlegesen elszenvedett veszteséget más fogja megfizetni), nem biztosítanak minden összeget, hanem a biztosítás felső határa egy előre meghatározott, középszintű érték. Ezzel elkerülik a bankok, brókercégek túlságosan kockázatos, felelőtlen befektetéseit. Ha korlátlan lenne a biztosítás, akkor felelőtlen és hazardőr befektetéseket lenne racionális végrehajtaniuk: ugyanis ha bejön az üzlet, akkor a magas pozitív hozamot a befektető és a bróker vágná zsebre, viszont ha veszteség keletkezne, azt a teljes közösség fizetné meg. Kialakulna az „én nem veszíthetek” érzés, ez túlzott és káros kockázatvállalásra ösztönözné a szereplőket, amit el kell kerülni. Ezért úgy optimális a biztosítás, ha egy átlagos kisbefektető méreténél húzzák meg a biztosítás felső határát. Ha valaki ennél több pénzt fektet be, akkor elvárható tőle, hogy alaposabban tájékozódjon a befektetését illetően. A logika ugyanaz a betétbiztosítás (OBA) és befektetés-biztosítás (BEVA) esetében, csak a termékek kockázati profilja eltérő, ami különböző mértékű biztosítási határt indokol; a betét alacsonyabb kockázatú termék, így az OBA esetében 100.000 euró a határ, míg a magasabb kockázatú tőkepiaci befektetések esetében a BEVA 20.000 euróig biztosít. Ez így rendben is van.

De a mostani helyzet egy kicsit más. Ahogy fentebb írtam, a biztosítás alapvetően PIACI veszteségek kezelésére jött létre. Nem pedig arra, hogy amit ellopnak néhányan, azt a kockázati közösség fizesse meg. Ez pontosan ugyanolyan visszaélés a biztosítással, mint ami miatt bevezették a biztosítás felső határát. Ez ugyanaz a morális kockázat: ha nem veszik észre a lopást, akkor nyert az illető (meg a politikus haverjai), ha meg észreveszik, akkor fizet más. Gondoljunk csak bele, hogy a sima biztosító is ellenőrzi lopáskár esetén, hogy valóban lopás történt-e, vagy csak a biztosított próbál csalni és visszaélni a biztosításával. Ha sikerül neki, akkor a többi biztosított fogja kifizetni a jogtalan követelését, hiszen nem is lopták el a tulajdonát. Ezt hívjuk biztosítási csalásnak. Valaki csal, a többiek fizetnek. A BEVA biztosítás logikájában nem bűncselekmények ellen, hanem piaci veszteségnél biztosít. Igazságtalan és káros lenne, ha a többi, szabálykövető, prudens és tisztességes piaci szereplőnek kellene kifizetnie több éves (!!!) profitját azért, mert a hatalom néhány kedvence az állami szervek félrenézése mellett lop, csal és hazudik. Ez nem oké.

De hát mit lehet akkor tenni? Valakinek állnia kell a cechet. A szóba jöhető szereplők köre korlátozott: a bűnözők, az állam, a piaci szereplők, vagy a befektetők fogják kifizetni a végső számlát. Illetve ezek kombinációja. Az első lépcső mindenki számára triviális: akik ellopták ezeket a pénzeket, a teljes vagyonukkal kell, hogy feleljenek. Ebben nincs pardon. A Quaestor-bűnözők vagyonát el kell kobozni. Ezt viszont csak az állam tudja végrehajtani. Az, hogy ezt kellő időben, kellő hatékonysággal végezze el az illetékes hatóság, az állam és vezetőinek a felelőssége. És pontosan itt nyilvánul meg a ’foglyul ejtett állam’ probléma: ha a bűnözők a hatalomhoz kötődnek, akkor az állami hivatalok nem lépnek fel kellő határozottsággal, és lába kél a vagyonnak. Eldugják, eltűntetik, elviszik külföldre. Fuss. Ez a FIDESZ felelőssége. Hogy hagyták a Tarsoly-klánnak a menekítést.

A fenti érvelés miatt az a hatékony megoldás, ha a biztosítás csak a BEVA-határig történik, az e fölötti veszteséget pedig a befektetőknek kell kifizetniük. Miután a bűnözőktől beszedték a vagyonukat, a maradék részt a BEVA értékhatárig vagy az állam (és így közvetve mindenki), vagy a piaci szereplők tudják kifizetni. Nincs más lehetőség. A mostani esetben az állami hivatalok felelőssége többszörös: a felügyeleti engedélyezésben ilyen mértékű hibát nem lehet véteni. De a vizsgálatok és eljárások lefolytatásában, vagy az állami pénzek kezelésében is tetten érhető a kormány felelőtlen fellépése, mulasztása, sőt néha tudatos eljárása. Ez a FIDESZ felelőssége, nincs mese. Éppen ezért javasoljuk azt, hogy a fennmaradó részt az állam fizesse meg, vis major esetként, elismerve ezzel a felelősségét. És a FIDESZ viselje ennek minden politikai és jogi következményét.

A mostani FIDESZ-világ azonban nyújt egy fájdalommentes megoldást. A Matolcsy vezette jegybank ugyanis sajátjaként bánik a közpénzekkel. Emiatt a forint gyengülésén szerzett jegybanki profit úgysem fordítható közcélokra, fordítsuk hát a Quaestor-károsultak kártalanítására a BEVA határig! Mindenki nyerne ezzel, egyedül Matolcsy lenne kénytelen lemondani unorthodox iskolájáról. De azzal megint csak mindenki nyerne. Több hete javasoljuk ezt a lehetőséget, de a FIDESZ felelőssége felvállalása és a megoldási javaslatunk helyett most éppen a piaci szereplőkre akarja tolni a pénzügyi terheket. Több jegybanki és kormányzati vezető gyakorol nyomást a kártalanításról döntő BEVA igazgatóságra, hogy hajoljon be a kormány akaratának, és fizesse ki a számlát a kormány helyett. Viseljék a terhet a becsületes vállalkozások, hogy néhány Fideszes oligarcha lopott. Ez visszaélés a BEVA intézményével. Ez egy újabb rúgás a piacgazdaság intézményes működésébe, amit végül mindannyian meg fogunk fizetni.

A felelősség felvállalása és a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom helyreállítása persze nem állhat meg a jegybank jótállásával. Le kell mondania mindenkinek, aki vezetőként felel a mostani botrányért. Többek között távoznia kell Matolcsynak, Poltnak, Szijjártónak és igen, távoznia kell Orbán Viktornak is.

Egy olyan országban, amit az Együtt akar felépíteni:

  • Magyarország újra Köztársaság lesz, és nem pár ember Részvénytársasága
  • A törvény mindenkire egységesen fog vonatkozni
  • Ilyen mértékű állami hibák és mulasztások nem fognak előfordulni, így ilyen típusú botrányok nem lesznek
  • Ha mégis megtörténne hasonló eset, akkor az állam felelősséget vállal a tetteiért, és vállalja a következményeket: a veszteség döntő részét az állam fizetné közpénzekből, majd egy középtávú költségvetési programot mutatna be, hogy hogyan takarítja meg a botrány miatt keletkezett kiadásokat.
  • Vállalná ennek a politikai következményeit: mindenki azonnal lemondana, aki vezetőként érintett a botrányban
  • Tiszteletben tartaná a piacgazdaság szabályait, a BEVA intézményét arra használná, amire az való: a piaci veszteségek elleni biztosításra

 

Az Orbán rezsimben semmi sem fog történni. Nem követelek én semmit ezektől. Nem kérek én semmit ezektől. Mert az egész rendszer az övék. Orbáné, Matolcsyé, Rogáné. Menthetetlen, javíthatatlan. Velük nincs együttműködés. Ezek lopnak.

De tőletek, akik ezt a cikket olvassátok, tőletek kérek valamit. Ti tudjátok csak lebontani ezt a rákos fertőt, ami elburjánzott idehaza. Azt kérem tőletek, hogy senki ne szavazzon ezekre. Úgy tudnak elmúlni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr397349688

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pápa Levente: Quaestor kárpótlás: ne hagyja magát a BEVA! 2015.04.08. 10:00:01

A biztosítás alapvetően PIACI veszteségek kezelésére jött létre. Nem pedig arra, hogy amit ellopnak néhányan, azt a kockázati közösség fizesse meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.04.08. 10:25:37

Ostoba pártreklám. Ha a Questor fideszes buli, vajon miért harcol az MSZP a totális kártalanításért? Félti a fideszes oligarchiát, vagy mi? Az érintettek 70% (akiknek a fotóit az index mutogatja) ugyanis eleve olyan kategória, akik vita nélkül megkapják a pénzüket.

"Egy olyan országban, amit az Együtt akar felépíteni:"

Köszönjük, már megpróbáltátok, nem véletlenül lettetek 2010-ben kukázva.

Nemzeti Dohányos 2015.04.08. 10:30:53

Öhh, félelmetes a sötétség még így hónapokkal a botrány után is. Amit az OBA-ról írsz, az nagyjából rendeben van, viszont a BEVA teljes katyvasz. A BEVA pont hogy LOPÁSOK ELLEN van. Semmiféle piaci veszteséget nem fedez, nem érdekli, ha feleződik az OTP részvényed ára, amíg ott a részvényed a számlán. A BEVA pont arra van, hogy ha ellopják, vagy meg sem veszik azt a papírt, amire megbízást adtál, akkor ezt a kárt megfizeti. Magyarul épp hogy nem piaci, hanem bűnügyi védelem.

A kötvényeseket meg ne fizessék MNB pénzből se, abból fizessék az államadósságot. A kötvényesek kapjanak annyit, amennyi a felszámolási sorrend alapján jár nekik a vagyonból, aztán csókolom. Ideje végre beleverni a fejekbe, hogy magukért felelnek, és nem teszünk minden pénzt kötvényekbe, mert azt hisszük, hogy az egy bank. Itt ugyanis a csalás egy mellékes körülmény, nem a bukás okozója, hanem annak elodázója.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.08. 10:31:00

"Ha mégis megtörténne hasonló eset, akkor az állam felelősséget vállal a tetteiért, és vállalja a következményeket: a veszteség döntő részét az állam fizetné közpénzekből, majd egy középtávú költségvetési programot mutatna be, hogy hogyan takarítja meg a botrány miatt keletkezett kiadásokat."

Ez mit jelent? Ebben a szituban pl nem a pénzügyi szolgáltatók kártalanítanák a károsultakat, hanem az adófizetők? Byilván a pénzügyi szektor sem helyes, de az adófizetők, akik nem akartak ebben a gazdasági környezetben nem ültek fel a 6-7%-os kötvényhozamnak... hát nem hangzik túl korrektnek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.08. 10:33:36

@♔bаtyu♔: "Köszönjük, már megpróbáltátok, nem véletlenül lettetek 2010-ben kukázva. "

Te miről beszélsz fideszagitpropos? Ki lett 2010-ben kukázva? Meddig lesz még 2010 hivatkozási alap?

Az mszp pedig ugyanúgy kampánytémát csinál a kérdésből mint ahogy a fidesz. Az egyik mu-ha-ha kategóriás mszp-s brókerbotrányt pofázik (5 év teljhetalom után, te meg szajkózod), a másik meg ellenzéből a nagy jótevő akar lenni. Meglepődtél?

Boka1 2015.04.08. 10:35:19

Talán az országos átlaghőmérsékletben veri a Fidesz az elődeit. Az unortodox jelentése: tehetségtelen....

♔bаtyu♔ 2015.04.08. 10:38:11

@Kéményen dolgozó kisember: Rajtad, miért lepődtem volna meg? Aki azt hiszi, hogy az Együtt nincs a kukában.
Egyáltalán, tudják mérni te okos?:))))

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.08. 10:44:43

@♔bаtyu♔: Mit tudom én, hogy mi van az Együttel, nem mérem.

Csak azt tudom, hogy a te minden hozzászólásoddal mindig a fideszt véded. Bármi is legyen a téma. Ezért aztán a hozzászolásaid SZART SEM ÉRNEK. Ha meglátom a nickedet, előre tudom, hogy mit fogsz írni.

Szerencsére semmire nem mész ezzel az online agitproppal, a bejegyzések alatti kommenteket alig olvassák, aki pedig olvassa az elég határozott pártpreferenciával rendelkezik, nem egy bértroll fogja bármiről is meggyőzni.

fideszes Bróker kormány 2015.04.08. 10:51:16

@♔bаtyu♔:

Te Putyin által fizetett troll hadsereg vezér tényleg nem fogod fel agyilag a fideszes haveri vircsaftot???

Szargyártó-Tarsoly-évtitezedes haverság-győri dízspolgárság a fidesztől - MLSZ funkció Orbántól - állami sok-sok milliárdok, mert ő a megbízható haveri oligarcha (mert persze hogy ő adta a legjobb ajánlatot, a NEM Munka alapú társadalom képviselője) - Moszkvai vízumközpont Szargyártótól - megannyi funkció és közös fotó a fideszes vezérekkel és alvilági figurákkal.

Persze a te libsi és Amerika gyalázásra kimosott agyadnak ezek már terrabájtnyi információknak tünnek, amelyeket fel nem bírsz dolgozni.

♔bаtyu♔ 2015.04.08. 11:00:49

Pszichológus ballibsik, pszichológus.

Ez jó, az ostobája azt reméli, a blog alatti kommenteket nem olvassák. Vajon mitől fél? És aha olvassák akkor mi van, tömegével állnak be fideszesnek? Na ezért nem kellenek ezek a dumák ballibsik, mert még egy rossz érv is jobb ezeknél a baromságoknál, hogy a másik propagandista, mit keres itt és hasonlók.

ÉRVELJETEK!!!!

fideszes Bróker kormány 2015.04.08. 11:05:41

@Nemzeti Dohányos: "A kötvényeseket meg ne fizessék MNB pénzből se, abból fizessék az államadósságot."

Az államadósságot a fidesz maffia egyáltalán nem fizeti a beszedett zsákmámyokból (manyup, megszorítás), hanem saját maguknak, a fideszes oligarcha körnek a zsebébe utalják.

Amúgy meg ez az ára a fideszkomcsik ámokfutásának, akik mindenkinek mindent megígértek már. A mindenki pénzén megmentett manyuposok, devizakárosultak, túlzott rezsi fizetők és hasonlók után miért ne a Quaetor károsultak mondjanak le a saját megmentésükről? Eddig ők finanszírozták mások megmentését sok 1000 milliárd forinttal, most teljesen jogosan ők is beállnak a követelőzők sorába.

És ezek után mindenki mindenért be fog maj állni, a saját megmentéséért követelőzni, mert a kádárizmusban ez már csak így megy. A lavinát beindították a fideszkomcsik, a lavina egyre nagyobb lesz. Aztán majd végleg betemeti őket.

Brix 2015.04.08. 11:15:18

A BEVA nem a piaci veszteségek kezelésére, hanem az intézményi kockázatok kezelésére van kitalálva.
A Oaestor , és a másik két cég esetében bűncselekmény történt, vagyis a BEVA-nak fizetni kell az intézményi kockázat miatt.
Más kérdés , hogy az államnak, a felügyeletnek van elsődleges felelőssége, hiszen mostanáig hagyta a disznóságokat működni a brókercégeknél.
Nyílt titok volt az összes törvénytelenség, ami ezeknél a cégeknél megtörtént az elmúlt években. Pl a dolgozókat zsebből zsebbe fizették , illegális tranzakciókat indítottak, nem teljesítették a megbízásokat , stb
Az állam mégsem tette semmit, mivel valakik komoly pénzeket markolhattak fel cserében

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.08. 11:19:14

@♔bаtyu♔: Nem kérdeztem, mondtam hülyegyerek. Nem olvassák a munkád szart sem ér, hiába mosod a rohadtnarancsot. Kár, hogy közpénzből fizetik.

Ja és olyan, hogy ballibsi nincs is. A fidesz kreálta, hogy a magadfajta csótányok mindenkire ráaggathassák, aki nem tapsol a narancsnak.

Amúgy erre is készülhetsz:

444.hu/2015/04/08/on-is-szivesen-nyitna-keletre-akkor-keszitse-a-penztarcajat-mert-ez-tuti-nem-lesz-ingyen/

Minden napra jut egy bitrány a munkaadóidnál. Nem lennék most batyu.

Trackers 2015.04.08. 12:06:23

Mi a véleményed a Buda-Cash-ről Levente ?

Az nem tűnik Fideszesnek, hanem éppenhogy MSZP-snek, viszont éppen az a folyamat zajlott, mint a Questornál.

Szóval azok akikkel összefogsz ugyanazt csinálják, ami ellen kikelsz magadból, ami bosszant, és amin változtatni akarsz írásod alapján.

Tehát mi a helyzet ?

Hazudsz, hogy azok jussanak hatalomhoz, akiket máshogy hívnak, de ugyanezt teszik ?

Avagy van kész terved arra, hogy megakadályozd az MSZP és Gyurcsányék szabad rablását ?
És ha van mi ez a terv ?

Persze miután hatalomhoz jutttatod őket, teszem azt többek között posztjaid segedelmével.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.08. 12:46:25

@Trackers: Max ugyanazt teszi, mint te. Semmi többet. Csak te hatalmon tartanál. Semmi jogod számonkérni, elnézve a kommentes munkásságodat.

Amúgy a Buda Cash ügyben mi az mszp-s szál?

árnyékgyuri 2015.04.08. 12:55:33

Az OBA BEVA összekeverése, nem túl okos, de ettől függetlenül sokminedennel egyet is értenék, sőt értek is. Pl. kormányzati felelősség lemondás Orbánig stb. De! Mi jön utána? Azért Orbánék és az előtte levő generáció (Antallék, Medgyesi, Bajnai) még képviseltek egy szintet pl. rendes pesti egyetemeken végeztek, de az új generáció már nem. Senki se. Ezek már Gyurcsánytól jóval butább emberek. Aki piacképes egyetemet végzett, az már vagy 10 éve semmilyen körülmények között nem megy politikusnak. Eddig ez a minimális szellemi fölény volt Orbánék előnye (közbe persze el is butultak lásd: tanácsadók Chikántól-Habonyig). De ennek vége. Meggyőződésem, hogy rosszabb jön. Amit ma a ballibek éreznek: mégiscsak úniós tagok vagyunk, azt rövidesen mi fogjuk érezni.

Trackers 2015.04.08. 13:25:40

@Kéményen dolgozó kisember:

Hát nem egészen ugyanaz.

Ugyanis ha én egyszer pártban fogok politzálni (Isten mentsen ettől a ballépéstől engem és országom), akkor igyekszem nem valami ellen fellépni majd, hanem olyan perspektívát kínálni, mely átlátható igazságos és tisztességes.
Eddig Levente is ezt teszi látszólag.

És ezen szándékom nyíilván senki nem fogja elhinni, ha épp összefogok mondjuk a Fidesszel és Orbánnal, hogy az MSZP-t és Gyurcsányt mindenképp eltakarítsuk, avagy fordítva, mint Levente teszi.

Netuddki. 2015.04.08. 13:38:22

Figyelj papa! Azt írod ne a BEVA kontójára történjen mert az biztosítási csalás. Aztán meg azt írod inkább közpénzből legyenek kártalanítva. Az nem csalás? Amúgy ha az eltolcsi el is sikkantja az még vastagon közpénz.

Ha a bennfentes fideszes állami intézmények nem veszik ki a ki tudja kinek a pénzét egy telefonhívásra akkor simán lehetett volna a kisbefektetőket kártalanítani. Tessék szépen aztat a pénzt visszatenni, aztán a veszteségek miatt pedig az érintett apparatcsikok fejét venni a vagyonukkal egyetemben!

kvadrillio 2015.04.08. 13:49:14

Brókerek, akik átverték a világot
Százötven év börtön a történelem hírhedt piramisjátéka kiagyalójának - Bernard L. Madoff lelkén 65 milliárd dollár ellopása szárad

Bódy Géza – 2015.04.07. 18:50

Mi a közös a Quaestor-botrányban, Tarsoly Csabában és a világ legnagyobb szélhámos brókereiben? Piramisjátékszerűen szedték el ügyfeleik pénzét, fedezet nélkül, az átlagosnál messze nagyobb hasznot ígérve. Szintén közös bennük, hogy alighanem ügyvédjeik tanácsára maguk vallották be bűnüket, ám ez sem segített: van, aki százötven évnyi börtönt kapott, 65 milliárd dollár szárad a lelkén. A dominók 2008-ban kezdtek dőlni, amikor kitört a pénzügyi válság.

lead madoffA legnagyobb csalónak százötven év börtön járt, 2009 óta tölti büntetését Bernard Madoff. Az „üzletember”, a Nasdaq – New York-i technológiai értéktőzsde – volt elnöke, a Bernard L. Madoff Investment Securities alapítója és vezetője a történelem legnagyobb piramisjátékának kiagyalója volt. A botrány 2008 végén robbant ki. Az elmaradt hozamokkal együtt 65 milliárd dolláros kárt okozott ügyfeleknek. A hozamot nem a befektetéseiken elért nyereségből fizette ki, hanem az új befektetők számláit csapolta meg. A legtöbb pénzt, 7,3 milliárd dollárt a Fairfield Greenwich Group veszítette el, de a Pioneertől kezdve a BNP Paribasig több tucat cég szerepelt a károsultak listáján, amely 163 oldalt tett ki a vádiratban. A csalássorozat a hetvenes évekig nyúlt vissza. A felügyeleti szervek nem találták nyomát annak, hogy akár egy részvényt is vettek volna az átvert ügyfelek. Pedig évente többször is kaptak elszámolást, hogy milyen részvényekkel, mekkora nyereséggel kereskedtek. A piramisjáték központja a befektetéssel és befektetési tanácsadással foglalkozó üzletág volt, ez teljesen elkülönült a brókertevékenységet végző Madoff Investment Securitiestől. Eleinte még ömlött a pénz Madoff magánvállalkozásába, leginkább az üzletember kapcsolatainak köszönhetően. A nyolcvanas években nem is volt különösebb probléma, a tőzsdék szárnyalása és az újabb befektetők miatt mindenkinek ki tudta fizetni az ígért nyereséget. Ha nincs a 2008-as pénzügyi válság, akkor a csalássorozatra valószínűleg még évekig nem derül fény. A befektetők azonban egymás után döntöttek úgy, hogy ki akarják venni a pénzüket, és egyre kevesebb új befektető maradt, akiknek a pénzéből ki tudta volna fizetni a régi ügyfeleket. A kártyavár összeomlott, amikor ügyfelei hétmilliárd dollárt követeltek tőle, amit már nem tudott kifizetni. Korábban elemzők találgatták, a vélemények ma is megoszlanak, mi a titka annak, hogy Madoff két számjegyű hozamokat tudott felmutatni, állandóan változó gazdasági környezetben. A kártérítések ma is tartanak az elhúzódó pereskedések miatt. Enyhítésnek a büntetésben az sem számított, hogy Madoff a csalást maga vallotta be.

Az amerikai tőzsdefelügyelet nem sokkal a Madoff-botrány után újabb, ötvenmillió dolláros brókerbotrányt leplezett le. Egy Philadelphia környéki pénzalap menedzsere, Joseph Forte is becsapta ügyfeleit: ő is a korábbi befektetőket mindig az újabbak pénzéből fizette ki. Forte azt hazudta, hogy kötvénybefektetésekben, valamint különböző deviza- és határidős ügyletekben forgatja meg a pénzt. Jelentős hozamokról tett hamis jelentéseket a befektetőknek, miközben folyamatos veszteségei voltak: dollármilliókat vont ki magánhasználatra, és az új befektetésekből fizette ki a korábbi ügyfeleket. Mint kiderült, az 53 éves Forte 1995 óta működtette Ponzi-sémáját, nyolcvan ügyfele volt. Legtöbb ügyfelét 2000 és 2002 között, a tőzsde hanyatló időszakában szerezte azzal, hogy különlegesen magas kamatot ígért. Cége 1995 és 2008 között évi 37,96 százalékos hozamot számolt el úgy, hogy 1998 és 2008 között 3,3 millió dolláros nettó vesztesége volt. Forte nem jegyeztette be cégét a tőzsdefelügyeletnél, csalását nem a hatóságok leplezték le, hanem Madoffhoz hasonlóan saját maga vallotta be.

A fehérgallérosoknak rossz korszaka volt ez az időszak, szintén 2009-ben vették őrizetbe Nicholas Cosmót, az Agape World vezetőjét, akit négyszázmillió dolláros pénzügyi csalással gyanúsítottak. Cosmo egyszer már megjárta a börtönt befektetési csalások miatt, 1999-ben 21 hónap szabadságvesztésre ítélték. A csaló bróker egyébként ezzel az üzletével kispályásnak számít, az elv a többiekéhez száz százalékban hasonló.

A floridai alapkezelő, Arthur Nadel háromszázötvenmillió dollárt lopott el, hasonló módszerekkel. Amikor ez kiderült, hirtelen eltűnt, de az FBI megtalálta. Nadel a New York University Law Schoolon végzett, ingatlanközvetítéssel foglalkozott a hatvanas évek óta. Cégét 1999-ben alapította az akkor még ismeretlen, számítógép által generált kereskedelmi és befektetési programokkal, amelyeket Bernard Madoff is használt olyan nevek alatt, mint Walhalla, Viking, Victory és Scoop Real Estate.

Hasonlóképpen gyanús az indianai befektetési tanácsadó Marcus Schrenker esete, aki szintén ebben az időben „tűnt el”, majd magán repülőgépével balesetet színlelve saját halálát próbálta eljátszani a flo

kvadrillio 2015.04.08. 13:50:37

@kvadrillio: ridai Gadsden megyében, de túlélte és szintén rács mögé került.

...AVAGY A KAPITALIZMUS...DISZKRÉT BÁJA !!!!!!

kvadrillio 2015.04.08. 13:56:51

@kvadrillio:
A Buda-Cash még megszűntében is átveri az ügyfeleit

Rossz bejelentési címet adtak meg a károsultaknak, akik így kicsúszhatnak a határidőből.
Egymilliárd forint körüli pénzt nyúlt le egy OTP-s privátbankár
Orgován fantáziát látott a Quaestorban

A rendőrök leckéztették is a volt közmunkást: le kellett írnia helyesen a cége nevét.
Nem kapnak fizetést a győri futballisták

Az ETO-t üzemeltető kft.-t csődeljárás alá vonták.
Bőkezű volt Tarlós, a veterán rocker

A saját keretéből milliók jutottak Cininek, az Illésnek, a Benkó Dixielandnek.

..HA TARLÓS TÉLLEG ILYEN BŐKEZŰ VOLT, AKKOR RÚGJÁK KI A PICSÁBA ŐT !!!

alterego56 · http://pentele.multiapro.com 2015.04.08. 14:00:30

@♔bаtyu♔: És ez ami most van jó? 4000 milliárddal nőtt az államadósság öt év alatt "http://www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy" Olyan emberek ülnek a fidesz vezérkarában akik polgármesterként eladósították a saját településeiket, miközben hatalmas vagyonokhoz jutottak (amit titkolni igyekeztek). Kósa 16 év alatt több mint 20 mrd forint, Lázár (devizaspekuláns) János szintén zenész több mint 20 milliárddal, Rogán nyolc év alatt egymilliárd forintról 16 milliárdra növelte az V. kerület adósságát. Nem sorolom, órákat ülhetnék itt. Annyit még hozzá tennék hogy a fentebb említett "urak" és az összes fideszes polgármester jelentős mértékben növelték az államadósságot abban a bizonyos "emúttnyócév"-ben, amit voltak szívesek a szocialisták nyakába varrni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.08. 14:12:49

@Trackers: Tehát mi a Buda Cash ügyben az MSZP-s szál?

Tudományos Iibsizmus 2015.04.08. 14:16:00

@♔bаtyu♔: Sajnos nekünk tarsoly jutott, Gyurcsányéknak kulcsár.

Tudományos Iibsizmus 2015.04.08. 14:18:58

@kvadrillio: Jó, én nem vagyok ennyire véres szájú, nem kell 150 év Tarsolynak, elég lesz neki a fele.

Tudományos Iibsizmus 2015.04.08. 14:20:12

@alterego56: Azt se feledd hogy javult a szerkezete, mert a 62 százalékos nettó adósság felment 74-re!

kvadrillio 2015.04.08. 14:22:53

@Tudományos Iibsizmus: ..TARLÓS ÉVEKEN KERESZTÜL SOK SZÁZMILLIÓT OSZTOGATOTT A SAJÁTJAINAK ! BEZZEG A MUNKANÉLKÜLIEKNEK EZÉRT NEM JUT PÉNZ !!! BASSZAMEG !

kvadrillio 2015.04.08. 14:24:39

@kvadrillio: Mint az atlatszo.hu 2014 előtti éveket feldolgozó cikkéből kiderül, a Benkó Dixieland, a Nemzeti Vágta vagy a Rockmúzeum korábban is Tarlós István kedvencei közé tartozott. A cikk szerint 2011-ben 66 kifizetés történt a keretből, összesen 57 millió forint, 2012-ben 76 kifizetés történt a keretből 88 millió forint, 2013-ban pedig 76 kifizetés történt a keretből 274 millió forint értékben. A 2014-es keretből 200 millió forintot költött el a főpolgármester.
Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!

MIJAFASZ MEGY EBBEN AZ ORSZÁGBAN ????? MILLIÁRDOKKAL TÖMIK A HAVEROKAT ?????

A TÖKÖM TELEVELE !

Trackers 2015.04.08. 14:31:24

@kvadrillio:

Szívesen összehasonlítanám egy 2002-2010 közötti táblázattal.
Van ilyened ?

Tudod.. Hócipő, Farkasházy, Padödö, 7-i 7-es tagok, .....

kvadrillio 2015.04.08. 14:32:25

NA....EZ A LEGNAGYOBB DIREKT SZEMÉTSÉG !!! DIREKT ROSSZ CÍMET ADTAK MEG A BUDA-CASH KÁROSULTAKNAK !!!

A Buda-Cash még megszűntében is átveri az ügyfeleit
- szalai -
- szalai - követés
2015.04.08. 13:30

Amennyiben Ön Buda-Cash-károsult, nem érdemes újra bedőlnie az egyébként már MNB által kijelölt felügyeleti biztos által irányított a cégcsoportnak.

Ha ugyanis a Buda-Cash honlapján rámegy a sokaknak létfontosságú „Hitelezői igénybejelentés mintára”, akkor ott a mai napig rossz címet talált, épp ezekben a percekben cserélik ki őket. A felügyeleti biztos címe helyesen: 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. 1. em. – nem a tájékoztatóban és mintában pár perce még szereplő szereplő Damjanich utcai cím, ami a régi címük a Céginfo és az Igazságügyi Minisztérium cégjegyzéke szerint. Legalábbis a NAV és az egyéb hivatalok leveleit a Bajcsy-Zsilinszky útra várják.
kep
Hitelezői igény bejelentése

Akkor kell hitelezői igényt bejelenteni, ha valamely cég vagy magánember hatmillió forintnál többet vár vissza a felszámolás alatt lévő Buda-Cashtől.

Megpróbáltuk megkeresni a felügyelet által kirendelt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Kft.-t, hogy miért adtak meg régi címet a károsultaknak, van-e ott is telephelyük, vagy hogy akik már elküldték a rossz címre a papírjaikat, azoknak mi a teendőjük. De többszöri telefonos megkérésesésünket sem vette fel senki, az egyéb ügyben kapcsolható ügyintézőik telefonja ki volt kapcsolva.

Mivel határidőhöz kötött az igénybejelentés, és jövő hét kedden jár le, nem mindegy, hogy hova küldik az ügyfelek a papírjaikat. Ha ugyanis kicsúsznak a határidőből, akkor utána elképesztően nehéz lesz visszaszerezni a pénzüket. És még ha igazolni is tudják, hogy rossz címre küldték el a papírjaikat, és azok nem jöttek vissza, az szintén plusz procedúrákat fog jelenteni.

A károsultak egyébként nem kötelesek a cégjegyzéket böngészni a valódi címért. A Buda-Cashnek pedig egyébként több tízezer ügyfele lehetett.

hauptrichter 2015.04.08. 14:34:53

Nekem már a "fiktív kötvény" kifejezés is érthetetlen a Quaestor kapcsán. Az egy dolog, hogy engedély nem volt rá, de gondolom, pont olyan "papírt"/tájékoztatást kaptak róla a kis mohó befektetők, mint a "valódi" kötvényekbe befektető kis mohó befektetők. Azaz mindegyik esetben ott volt a prospektusban leírva, hogy: "...A kötvényre sem az OBA, sem a BEVA védelme nem vonatkozik . ...". Akkor most miért is fizetne a BEVA??? Vagy mi mindannyian az államon keresztül a kis mohó kisbefektetőknek?

kvadrillio 2015.04.08. 14:49:48

Sikkasztásért indult eljárás egy OTP-s privátbankár ellen
2015. április 8. 12:33 Sikkasztásért indult eljárás egy OTP-s privátbankár ellen
2015. április 8. 12:33

Az index.hu szerdán saját értesülésként közölte, hogy több év alatt mintegy egymilliárd forintot emelt le ügyfelei számlájáról "az OTP egyik bankára". Az OTP az MTI megkeresésére annyit közölt, egy belső ellenőrzésen fedték fel a csalássorozatot, és büntetőfeljelentést tettek az elkövetővel szemben. Az ügy kevesebb mint tíz ügyfelet érintett, őket már kártalanította a bank.

Sikkasztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást az OTP privátbanki üzletágánál történtek nyomán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. Az ügynek egy gyanúsítottja van, őt őrizetbe vették - közölte az ORFK. "További részletet a nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem kíván közölni" - tették hozzá.

Az index.hu szerdán saját értesülésként közölte, hogy több év alatt mintegy egymilliárd forintot emelt le ügyfelei számlájáról "az OTP egyik bankára". Információik szerint K. Zsolt összesen egymilliárd forint körüli összeget "nyúlt le". K. Zsolt meglehetősen primitív módszert alkalmazott: papírokat, aláírásokat hamisított - írta a hírportál.

Az OTP az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy egy belső ellenőrzésen fedték fel a csalássorozatot, és a hitelintézet haladéktalanul büntetőfeljelentést tett az elkövetővel szemben. Az ügy kevesebb mint tíz ügyfelet érintett, őket már kártalanította a bank - tették hozzá.
mti

CSODÁLATOSAN MEGBÍZHATÓ A MAGYAR BANKRENCER ! :o)))

Steve123 2015.04.08. 14:50:31

kerdezzbatran.blog.hu/2015/03/27/a_quaestor_osszeeskuves
Egyetértek azzal, hogy a politikai felelőséget is vállalni kell / kellene. Ezzel szemben azt mondják, hogy ők aztán jól ellenőriztek. Mindenki tette a dolgát! Ennyi pénzt nem lehet, csak úgy ellopni..

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.08. 14:53:01

@Trackers: Á, pestisrácok link. Akkor hiteles. Nem fantazmagóriára, meg a hivatalos narancskommunikációra van szükségem, ha majd az kell, akkor megnézem az m1 híradót, jó? Kurucinfó nincs esetleg?

Vicces, ahogy jöttök batyuval, meg a többi nickkel kommentelni (érsd nyomni a habonymantrát és sértegetni másokat) az általatok "ballibsinek" titulált nem narancsimádó blogokra, de hiteles forrásként gond nélkül elfogadjátok, sőt hivatkozzátok a pestisrácokat. Okos...khm...

kvadrillio 2015.04.08. 15:08:17

Nem kapnak fizetést a győri futballisták

Index

2015. április 8., szerda 10:11

Egyre nagyobb bajba kerül a futball NB I.-ben szereplő Győri ETO. Az ilyenkor kötelező hirdetésben, a szerdai Nemzeti Sportban jelent meg, hogy a Győri Törvényszék elrendelte a Győri ETO FC Kft. csődeljárását, melynek kezdő időpontja 2015 április 1. napja. A bajokról Szasa Sztevanovics sportigazgató is nyilatkozott a sportlapban.

„Nincs pénz a kasszában, nincs miből fizetni a játékosoknak. Természetesen nem ölbe tett kézzel ülünk, keressük a megoldást, miként lehetne bevételhez jutni, és csak köszönettel tartozunk azoknak, akik valamilyen módon megpróbálnak segíteni rajtunk.”
DKRCS20150331011
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A Quaestor csődje indította a lavinát. Később a nyomozóhatóság Tarsoly Csaba klubtulajdonost előzetes letartóztatásba helyezte, a stadiont pedig lefoglalta.

„A kerettagok nemcsak becsülettel dolgoznak, azt is vállalták, hogy minden körülmény között végigfutballozzák a szezont. Hétről hétre megyünk előre, szombaton a Kecskemét ellen is csak az egyik tribünt nyitottuk ki, hogy kevesebb legyen a költségünk. Nagyon fontos lenne, hogy a szurkolók mellénk álljanak, jó volna, ha a szombati, Nyíregyháza elleni mérkőzésre is minél többen jönnének ki. A keddet az MLSZ-ben töltöttem, mert tisztán akarunk látni, mit kell tenni annak érdekében, hogy a klublicencünk rendben legyen” – nyilatkozta a szerdai a Nemzeti Sportban a Győri ETO sportigazgatója.

Az ETO a bajnoki pontjait tekintve jó eséllyel megtarthatná első osztályú tagságát, de nagy kérdés, hogy ilyen helyzetben hogyan kaphatna licencet a következő idényre. Az is, a játékosok mikor kapják meg a most elmaradt bérüket. Tartozásokkal semmilyen körülmények között nem lehet új idénybe nevezni.

Bár a keret hűségesküt tett, a szakmai stáb több tagja döntött úgy, hogy felmond. Alin Minteuan másodedző, Cristian Dragota erőnléti edző és Carlan Horea kapusedző jelezte távozási szándékát. Ökrös András ügyvezető igazgató is elhagyta már a süllyedő hajót.

NEMÉRTEM........A GYŐRI FOCISTÁKAT IS A QUAESTOR ÜGYFELEINEK A LENYÚLT PÉNZÉBŐL FINANSZÍROZTA A TARSOLYOS ?????! BESZARÁÁÁÁÁS ! :o)

kvadrillio 2015.04.08. 15:34:51

Kiáll egy cigány férfi a Kálvin térre 'ölelj meg' felirattal, Budapest válaszol
susypeti
2015. április 8. szerda, 10:34

Bangó Roland, a CFCF civil szervezet videósa bekötött szemmel állt ki a Kálvin térre a Nemzetközi Roma Nap alkalmából az alábbi felirattal:

Cigány vagyok, sokak szerint bűnöző. Én bízom benned. Ha te is bízol bennem, ölelj meg!

ÉN IS MEGÖLELNÉM !!! :)

DE ! ...vinnék egy feliratot ráááá, HA KÉST EMELSZ RÁM...VAGY BETÖRSZ HOZZÁM...MEGÖLLEK!!!!!

Ma Baker 2015.04.08. 15:48:08

Szóval az sem jó ha kártalanítanak, meg az sem jó ha nem. Ééééértem. Feri papa szavaival élve akinek ennyire nem tetszik itt semmi, annak el lehet innen menni...

zöldszamár 2015.04.12. 11:52:14

1. Ha neked, a tisztességesnek ellopják az autódat, kirabolják a házadat, ki kártalanít? A tisztességesek pénzéből a biztosító? Köszönöm. Minden biztosítónak ez az alaplogikája, hogy a vétlenekért, nem-tisztességesekért kártalanítson.
2. Q ügyben van a fő bűnös, az állami pénzfelügyelet, meg utána szigorúan a felelősség sorban felvethetők kis befektetők felelősségei. De fontos a sorrend! Az Együtt, amíg nem tud érvényt szerezni a fő bűnös, a Felügyelet felelősségének, addig ne összpontosítson energiákat a kicsik megbüntetésére, mert úgy jár, hogy legfeljebb a nagyok megússzák, ő meg segít szívatni a kicsiket. Ha felügyelet nem fogható felelősségre, akkor a kisbefektetők se!

zöldszamár 2015.04.12. 12:16:22

Az van még, hogy ezt a piramisjátékot állítólag 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején kezdték, akkor adtak egy 10 milliós kft.-nek 50 milliárdos kötvénykibocsátásra engedélyt. A Bajnai-kormány idején folytatták, évente, az Orbánék idején gyönyörűen kibomlott az egész. A bajnaistáknak nem kéne előbb a saját felelősségüket rendbe tenni, mielőtt a kisbefektetői felelősségre mutogatnának?

sanyix 2015.08.06. 13:32:08

@♔bаtyu♔: batyu kakadarab "elvtárs" most mit mondasz, miután a fütyiszed harcolt a teljes kártalanításért?
süti beállítások módosítása