Pápa Levente blogja

Állami robot magáncégeknél

2015. június 17. 10:28 - Pápa Levente

Magyar újfeudalizmus

Az elmúlt hetekben jöttek hírek arról, hogy akár még jó dolgokat is csinálhat a kormány a közmunkás rendszerrel kapcsolatban. Czomba úr, aki mindig a „jó zsaru” szerepet játssza el a kormányzati színdarabban, azt állította, hogy több idénymunkát vállalhatnak a közmunkások, és hogy a piaci munka irányába kell eltolni a foglalkoztatást. Igen, ez eddig jó lenne. De aztán múlt pénteken megjelent Pintér Sándor Vezérezredes Elvtárs (izé, bocsánat, belügyminiszter) törvénymódosító javaslata, miszerint (csak a lényeges pontokat kiemelve):

  • Az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha
    • a számára idénymunka keretében felajánlott munkát nem fogadja el, vagy
    • a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg.
  • Az idénymunkáról szóló törvény szerint foglalkoztatni kívánó munkáltató a munkaerő-igényét május 1-je és október 31-e között annak a településnek a polgármesterénél is bejelentheti, ahol a tervezett foglalkoztatás helye található.
  • A polgármester a bejelentést követően haladéktalanul értesíti a járási foglalkoztatási szervet az idénymunkás igényről és az általa idénymunkára javasolt személyekről.

 

agroinform_20121006200916_fuszerpaprika1.jpg

 kép: agroinform.com

És még egy fontos dolog:

Ez a törvény 2015. július 2-án lép hatályba.

Hát akkor eddig a tények. Jöjjön az értelmezés. Az Együtt és a pártalapítványa, a Váradi András Alapítvány által kidolgozott vitairatban elsődleges célként jelöljük meg a piaci foglalkoztatás bővítését a közmunkával szemben. Emiatt fontos és tudatos eszköz az, hogy minden lehetőség biztosítva legyen egy közmunkásnak a piaci elhelyezkedésre. Ne korlátozza vagy egyenesen gátolja ebben az, hogy közmunkás. Kapjon egy nap szabadnapot, hogy el tudjon menni egy felvételi interjúra, legyen lehetősége telefonálni a közmunka alatt munkaügyben mással, stb. Ennek a rugalmas rendszernek része kell, hogy legyen az is, hogy ha valaki el TUD és AKAR helyezkedni idénymunkában, akkor ezalatt szüneteltetni TUDJA a közmunkáját. A mai rossz munkaügyi rendszerben is javulás lenne az, hogy ha egy közmunkás nyáron el tudna menni idénymunkára, ha KÉPES rá. Ezzel többet kereshetne és értelmes, piaci alapú munkát végezhetne. Ezalatt más tudna a helyére állni a közmunkában, így összességében mindenki jobban járna.

A lényeg a feltételes módban van. Hogy vállalHAT idénymunkát. De nem KELL elvállalnia. Ha ezt kötelező elvállalnia, akkor viszont rengeteg probléma keletkezik ezzel. Nézzünk gyorsan párat, tényleg csak a példa kedvéért, a teljesség igénye nélkül:

  • Először is ilyen típusú fizikai munkát nem tud mindenki elvégezni. Ha kijelöl valakit a polgármester, de ő ennek nem tud megfelelni, és nem vállalja, akkor elveszíti a közmunkát is?
  • Erősen problémás (és abszurd is), hogy a munkakapcsolatról nem a munkáltató és a munkavállaló dönt, hanem egy harmadik szereplő, a polgármester. Hogyan tudja eldönteni a polgármester, hogy a munkáltatónak megfelelő lesz-e a felkínált munkavállaló? És a munkavállalónak a munkáltató? Nyilván egy csomó további részletkérdés nincsen ebben tisztázva, ami a polgármester, mint munkaerő-közvetítő közbeiktatásából ered: hol panaszkodhat a vállalkozó, ha a polgármester nem látja el a felvállalt feladatot? Ki fogja kártalanítani a vállalkozót az ebből fakadó esetleges kárért? stb.
  • Milyen alapon zárnak ki valakit a közmunkából, hogy ha az előző munkahelyén ő mondott fel, vagy közös megegyezéssel szűnt meg a munkája? Ez olyan súlyos diszkrimináció, és olyan súlyos jogsértés, ami egyszerűen a sárba tiporja a munkavállalók jogait. Ezek után senki nem mer majd felmondani, és el fog tűrni minden munkáltatói visszaélést, mert akkor utána nem kaphat közmunkát sem! Ez a szabály durván a munkáltatók felé tolja az alkupozíciót a munkahelyi viszonyokban és függőségi viszonyt teremt.
  • Nyilvánvalóan senki nem készült fel erre a módosításra, és senkivel sem egyeztetett a kormány ennek bevezetése előtt. Így a július 2-i sikeres elindulás is teljesen valószerűtlen. Emlékszünk még a jól sikerült autópálya-matrica bevezetésre idén januárban? Vajon készen állnak a járási hivatalok, a polgármesterek, a munkáltatók, hogy elinduljon ez a rendszer 2 hét múlva? Van erre eljárásrend, infrastruktúra, informatikai hálózat, alkalmazói tudás? Kötve hiszem…
  • A jelenleg mondjuk kulturális közmunkát ellátó diplomás embereknek is el kell fogadni az idénymunkát, különben elveszíti a közmunkáját? Ő fog aratni, míg a mostani helyét egy olyan ember veszi át, aki nem ért ahhoz, és inkább aratnia kéne piaci alapon?
  • És ha az idénymunka hamarabb véget ér, mint 3 hónap? Akkor sehol sem dolgozhat a munkavállaló?

De persze nyilvánvalóan a legsúlyosabb és legfelháborítóbb az egész javaslatban a kötelező jelleg. Hogy kötelezni akarnak embereket arra, hogy idénymunkát végezzenek. Mi lesz ennek a következménye? Hogy fog ez menni a hétköznapokban? Íme a tanmese:

A „versenypályázaton elnyert” állami földeket bérlő Fideszes haver, aki EU-s pályázatokból felépítette a kisebb-nagyobb agrárbirodalmát nem akar sok pénzt „pocsékolni” a munkaerőre sem. Most nehéz szerezni idénymunkást, mert aki elment közmunkásnak, az nem tud jelentkezni, hiszen nem engedik el annyi időre, amíg az idénymunka tart. A közmunkásnak viszont nem éri meg lemondani a közmunkáról, mert az idénymunka ugyan egy kicsit többet fizet, de bizonytalan, hogy meddig tart. Emiatt most magasabb bért kellene fizetni az idénymunkásnak, meg esetleg messzebbről kellene hozni őket dolgozni. Csupa „fölösleges” költség. Inkább emeljük meg a munkaerőpiaci kínálatot! Csináljuk azt, hogy kötelezővé tesszük a közmunkásnak, hogy elvállalja az idénymunkát! Így biztosan le lehet szorítani az idénymunkás árát, hiszen mindenki jelentkezni fog. Béralku? Az minek? A jogszabályilag lehetséges legalacsonyabb ajánlatot kell tenni, hiszen kötelező elfogadnia a közmunkásnak az ajánlatot. Így tudjuk megspórolni az idénymunkásoknak fizetett „fölösleges” bért. Ennyi. A mostani javaslat következtében garantáltan mindenki a létező legalacsonyabb bért fogja kapni.

Ma az idénymunkásoknak legalább a minimálbér 85%-át kell kifizetni. Ez a diszkrimináció már önmagában botrányos, de ne lepődjünk meg azon, ha legközelebb azt halljuk a kormánytól, hogy az idénymunkásoknál el kell törölni a minimumbér szabályozást. Gondolom a rugalmas munkaerőpiac előnyeire fognak hivatkozni. Így lehetne még olcsóbbá tenni a bérköltséget. Legyen kötelező munka mindenkinek minél olcsóbban! Ez az ötlet.

Ezért írom azt, hogy ez az állami robot XXI. századi változata. Mert köteleznek embereket arra, hogy PIACI munkát végezzenek a létező legolcsóbban, nem pedig magánalkuban kialakuló bérrel. Magántulajdonon alapuló gazdaságokban állami kényszerrel, mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel, a magasabb profit érdekében. Lényegében a közmunka kötelező helyettesítőjeként. Azaz magáncégeknél közmunkában. Ez persze függőséget is teremt. A polgármesterrel szemben, a magánmunkáltatóval szemben. Ezért írom, hogy újfeudális viszonyokat hoz létre.

Ide jutottunk. Egy rémálom az egész. Magáncégek lényegében közmunkában foglalkoztathatnak embereket alamizsnáért. Ez olyan mértékben elfogadhatatlan, hogy most az utcára kéne mennie minden jogállamért és demokráciáért korábban bármikor kiálló embernek. Egyszerűen nem hagyhatjuk, hogy több tízezer honfitársunk államilag generált teljes kiszolgáltatottságban tengődjön. Van éppen elég baja a munkavállalóknak, munkanélkülieknek már így is, miért hagyjuk, hogy az állam még külön elnyomja őket?

Mit lehetne tenni? A megoldás a LEHETŐSÉG biztosítása, a kötelező jelleg helyett. Ha valakit felvesznek idénymunkára (piaci alapon, béralkuban) és ő ezt vállalja, akkor addig tudhassa szüneteltetni a közmunkát. És vegyék vissza, ha vége van az idénymunkának. Ugye nem olyan bonyolult? Miért nem lehet így elfogadni ezt a törvényt?

Egy olyan országban, amit mi szeretnénk felépíteni Együtt az állampolgárokkal:

  • elvennénk a belügytől a közmunkás-program irányítását, és oda tennénk, ahova tartozik: a munkaerőpiacért felelős minisztériumhoz
  • elindítanánk a most bemutatott és folyamatosan fejlesztett Dolgozni. Boldogulni. programunkat, ami egy átfogó megoldást rajzol fel a munkaügyi szolgáltató rendszer újratervezésére
  • ennek következtében tényleg csak azoknak maradna a közmunka, akik nem képesek tartósan dolgozni a piaci munkahelyeken. Szemben a mai rendszerrel, amikor rengeteg ember kerül a közmunkás-csapdába, holott megvannak a képességei a tartós valódi munkahelyekhez is

Az Orbán rezsimben semmi sem fog javulni. Nem követelek én semmit ezektől. Nem kérek én semmit ezektől. Mert az egész rendszer az övék. Orbáné, Matolcsyé, Rogáné. Menthetetlen, javíthatatlan. Velük nincs együttműködés.

De tőletek, akik ezt a cikket olvassátok, tőletek kérek valamit. Ti tudjátok csak lebontani ezt a rákos fertőt, ami elburjánzott idehaza. Azt kérem tőletek, hogy senki ne szavazzon ezekre. Úgy tudnak elmúlni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr317550870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.17. 23:14:45

A fidesz vidéken, a falvakban volt eddig erősebb.
Ezt tudva nem is értem, ezt hogyan képzelik...
Van arra kutatás, hogy a közmunkások milyen mértékben aktív szavazók, illetve távol maradók egy választáskor?

heindlpeter 2015.06.18. 12:28:42

A közmunka egyetlen, valóban értelmes célja a tartós munkanélküliek piaci munkára szocializálása. Én emiatt készséggel mindig elismerem a létjogosultságát ott, ahol értelmes munkát tudnak adni a közmunkásoknak. Mint pl. nálunk Gilvánfán, ahol ez a munkaerőpiaci-integrációs hatás érvényesül; persze úgy, hogy van szociális munkás és munkaerőpiaci menedzser is, akik a munkahely megtalálásában segítenek és piacképes szakmákra felnőttképzésekhez segítik a helyieknek. Vidéken fontos még, hogy valamilyen formában a munkába szállítás költségei is megteremthetők legyenek (Gilvánfán erre EU-s pénz áll rendelkezésre), plusz az is, hogy idénymunkára, és más alkalmi munkákra bármikor meg lehessen szakítani a közmunkát. (Ezt egyébként a közmunkaprogram biztosítja azáltal, hogy a piaci munkáltatótól kért dokumentum alapján egy hónapban három hét fizetés nélküli szabadság kötelező kiadásának írja elő!) Szóval ha mindez, és még sok minden más biztosítható, akkor egyre több tartós munkanélküli, perifériára szorult munkavállaló válik, vagy váik újra alkalmassá arra, hogy a közmunkavégzéstől a piaci munkáig eljusson. VISZONT: A korábbi tartós munkanélküliek (vagy a perifériára szorult családokból kikerült pályakezdő munkanélküli fiatalok), ha már van piaci munkalehetőség és képessé is váltak piaci körülmények között dolgozni, akkor PIACI ALAPON KIALKUDOTT MUNKABÉRÉRT kell, hogy dolgozzanak, ÉS NEM KÉNYSZERBŐL, ROBOTOSKÉNT!

heindlpeter 2015.06.18. 12:32:33

(Bocs, hogy a kommentáromban a kapkodás miatt pongyola módon fogalmaztam!)
süti beállítások módosítása