Pápa Levente blogja

Ki hazudik: Matolcsy és/vagy az ÁSZ?

2015. augusztus 05. 07:49 - Pápa Levente

A jegybanki fizetésekről

A pénzügyi területen dolgozó szakemberek közül mindenki (értsd: mindenki) tudja, hogy amióta Matolcsy lett a jegybank vezetője, azóta nagyon megfizetik a jegybanki dolgozókat. Sokkal jobban, mint előtte. Persze rendesen kicserélődött a garnitúra, a régi középvezetőkből csak 1-2 ember maradt ott mutatóba. A többieknek búcsút mondtak, és jöttek az újak. Csak a jegybanknak újak, Matolcsynak viszont a régi, kipróbált emberei ők. A lojálisak. Nekik jár a nagy dohány.

matolcsy_a_penzen.jpg

kép: hirarena.com

Rengeteg pletyka kering a jegybank háza tájáról, hogy mik történnek odabent. Atyaúristen, tényleg. De mivel bizonyítani nem lehet ezeket a történeteket, ezért sajnos nem is lehet ezeket kiteregetni. Csak akkor, ha nagy néha elrontanak valamit a fideszes machinátorok. Most viszont éppen ez történt.

Minap az RTL híradója foglalkozott megint a jegybanki fizetések kiugró nagyságával. A havi jegybanki kereset három és félszerese a magyar átlagbérnek, bruttó 900.000 forint. Ezt a számot egyelőre nehéz értelmeznünk, úgyhogy menjünk tovább. Egy MSZP-s képviselő kérdéseire adott Matolcsy válaszból azonban az is kiderült, hogy az elmúlt másfél évben 25%-al emelkedett az átlagos fizetés az MNB-ben!!! Ez már komolyan aggasztó adat. Ugyanis ez idő alatt a magyar átlagbérek jó, ha 5%-al nőttek, a viszonyítási pontként használt pénzügyi szektorban a bérek pedig inkább csökkentek, mint nőttek (a prémiumok csökkentek jellemzően). Már akinek megmaradt a munkája a bankszektorban, és nem bocsátották el.

Meg is kérdezte az RTL, hogy miért voltak ekkora béremelések. Jött is a szokásos Fidesz kamu:

„A béremeléssel a korábbi igazságtalan bérezési arányok szűntek meg”.

Na, itt nyílt ki a bicska a zsebemben. Beugrott azonnal, hogy 2013 februárban a fideszes ÁSZ kihozott egy átfogónak mondott MNB jelentést, amivel az akkori, távozó jegybanki vezetésre próbálták még ráhúzni a vizes lepedőt. Gyorsan megnéztem hát a korábbi ÁSZ anyagot, hogy jól emlékszem-e az ott leírtakra. Kiderült, hogy igen, lássuk (11. oldal alján):

„A javadalmazás (alapbér, bónusz, juttatások) szintje meghaladja az MNB által referenciának tekintett kereskedelmi banki átlagot.”

Majd ugyanitt még:

„A külső, referenciapiaci összehasonlításban is magas személyi juttatásokat személyi jellegű egyéb kifizetések (pl. belső előadók díjazása, a jellemzően nem támogatott, nem iskolarendszerű képzések finanszírozása, karrier tanácsadás költségei, távmunka biztosítása, csapatépítési programok) is növelték.”

Na most akkor, kérem szépen: van ugye egy 2013-as ÁSZ mondás, miszerint magasabbak a fizetések a jegybankban, mint a pénzügyi szektorban. Ez ugye a korábbi vezetés bűne, vagy mi. Aztán az elmúlt másfél évben 25%-al emelkedtek még a jegybanki fizuk, mialatt a pénzügyi szektorban jó, ha stagnált. És akkor most azt mondja Matolcsy elvtárs, hogy a korábbi igazságtalan bérezések szűntek meg ezzel.

Ez logikai ellentmondás. Nem tudom, hogy ez számít-e még a nagy fideszes boszorkánykonyhában, de remélem az embereknél még igen. Legalább az egyik szereplő hazudik. Vagy Matolcsy, vagy az ÁSZ. Vagy mindkettő.

Mit is csináltak akkor Matolcsyék a jegybanki humánerőforrással?

  • mindenkit elzavartak, aki nem hódolt be
  • aki behódolt, annak jól megemelték a fizetését
  • hozták az új, lojális embereiket a közép és felső vezetésbe
  • Polt Péter legfőbb ügyész feleségét is idehozták potom havi 5 milláért
  • az új embereknek folyamatosan, rekordmértékben emelték a fizetését
  • a jegybanki elnök és alelnökök, valamint még néhány további MNB vezető a jegybank tulajdonában lévő cégeknél és a hírhedt alapítványoknál tölt be szintén vezető beosztásokat magas fizetésekért, így játszva ki a fizetési plafon szabályt
  • amit aztán még be sem vallanak, és belehazudnak a pofánkba, amikor megkérdi egy újságíró, hogy mi van ezzel

És akkor most jön a legjobb. Vajon Matolcsy úgy járt el a bérek számításánál, mint az ÁSZ a hírhedt jelentésében? Beleszámították a bérköltségbe a „személyi jellegű egyéb kifizetéseket”? Benne van a számokban az új jegybanki üdülő, a tiszaroffi kastély által nyújtott, a jegybanki vezetők pihenését elősegítő szolgáltatások ára is? Benne van az új biztonsági emberek és rendőrök bére? Benne vannak az épületen belüli átalakítások? Benne vannak az oktatási programokra kifizetett tízmilliárdok, a kecskeméti volt kórház vagy az ország legdrágább ingatlanjaként számon tartott Lónyay-Hatvany villa?

És akkor nem beszéltem még a festményekről, a zongorákról, az érmékről, a 6 milliárdos növekedési hitelprogramot népszerűsítő reklámról, a Századvégtől milliárdokért rendelt közvéleménykutatásokról vagy a csapatépítésre költött százmilliókról. És nem beszéltem az alapítványoknak kifizetett 250 milliárd (!!!) forintról. És nem beszéltem arról, hogy a jegybank nem akarja megosztani velünk, kíváncsi és felelős magyar állampolgárokkal, hogy mire költi az alapítványokban a mi pénzünket. Mert a jegybank pénze közpénz, a mi pénzünk. Ennyire átláthatóan működik ma a jegybank.

Itt tartunk most, 2015 nyarán. Ma mi fizetjük Matolcsy pénzherdálásának az árát. De nem lesz ez mindig így. Én személyesen nem vagyok híve a hátra mutogatásnak és a politikai tisztogatásnak. De ami a jegybankban mostanában folyik, az egyszerűen ELFOGADHATATLAN. Ez nem politikai oldal kérdése, hanem a tisztességé. El fog jönni az ideje, amikor a mai Jegybanki Urak fogják megfizetni ennek az árát.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr607680722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

high up! 2015.08.05. 11:38:32

És hogyan fogják a Jegybanki urak megfizetni ennek az árát?

Megvan már a jogilag bombabiztos feljelentési/vizsgálati anyag?

Készen áll a civil jogászok hadserege, hogy támogassa az elszámoltatást?

FOLYTASSUK!

vackor1 2015.08.05. 12:10:16

Sajnos nem fog eljönni az az idő ( egy normális országban eljönne ill. el sem jutott volna idáig ) .
Mondjon nekem bárki egy - egyetlen !! - olyan nagyszabású ügyet, amiben felelősségre vontak bárkit is a portáson kívül, pláne visszaszerezték az elherdált ( ellopott ) pénz akár csak kis százalékát is.. :(

1ghost 2015.08.05. 12:36:21

Tökéletes poszt, minden szavával egyetértek. Egy adalék mindehhez: a kilenc tagú monetáris tanács tagjainak együttvéve sincs egyetlen releváns publikációja monetáris politika témakörben, holott a kinevezésükhöz az szükséges.

Hányinger az, ami a jegybanknál, illetve Magyarországon folyik.

MACISAJT 2015.08.05. 12:36:51

2011. június 7., kedd 12:53 |

41,6 milliárdos veszteséggel zárta az elmúlt évet az MNB, ismertette az MNB gazdálkodásáról készült, a magyar kormány által már elfogadott jelentést Simor András kedden. Az MNB-elnök megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdálkodási eredmény nem a jegybanki működés sikerességének a mérőszáma, hiszen a nemzeti bank nem profitérdekelt szervezet.

MACISAJT 2015.08.05. 12:42:51

40 milliárd volt az MNB vesztesége
MTI2013.02.27. 21:137

Tavaly 39,8 milliárdos veszteséggel zárt az MNB."

No már most.
Ezeket a veszteségeket a következő év januárjában az államháztartásnak kell fedeznie, mégpedig kötelezően.
És búcsúképpen, a simor-karvalist-királyjúlia még 2014-re is betervezett egy 200 milliárdos veszteséget.

Ahogy ez a trojka eltűnt, csodák csodája az MNB vesztesége is eltűnt.
Úgy hogy közben gazdaság hitelezésére is bőven futotta.

Akkor miféle "tényekről" beszélünk?
Volt egy régi vezetőség amelyik hajkurászta a 3% alatti inflációt , 7%-os alapkamattal...
Nekik soha nem jött össze...
Ahogy elkarodtak, láss csodát..alapkamat a mélyben, állampapírok hozamai is, infláció is.

És közben Matolcsyek vesznek, fejlesztenek, béreket emelnek.

Ha zongorázni tudnám a különbséget....

sanyix 2015.08.05. 13:13:15

@MACISAJT: papíron eltűnt a veszteség ja, meg miután kitömték pénzzel az mnb :D

A régi vezetőség nem hiszem hogy hajkurászta a azt az inflációt és az alapkamatot, ugyan is a magyar alapkamat, és az infláció, mindig (most is) a nemzetközi trendeknek megfelelően alakul...

sanyix 2015.08.05. 13:14:58

@MACISAJT: mellesleg, ha szarul megy akkor fizessék ki az adófizetők, ha jól megy akkor szabadon elkölthetik, nem jár vissza semmi az adófizetőknek? Hát igen, igazi hulladék fütyiszes hozzáállás. Következmény nuku, kockázatvállalás nuku, lopás 100%.

s 2015.08.05. 14:00:18

@high up!: Ez teljesen felesleges. A problémát megoldaná, ha kivennénk matolcsy egyik tetszőlegesen választott szemét és megetetnénk vele. A kérdésre, hogy látott -e valamit - nyilván nem - a választ meg sem várva ugyanezt tennénk a másik kibaszott szemgolyójával is. Utána kiherélnénk az öregfiút és a heregolyóival ugyanezt megtennénk. Végül egy hentesbárddal levágnánk a fejét és egy dárdán kitűznénk az mnb épülete felett, hogy ott rohadjon szét.

kissiú 2015.08.05. 14:16:28

@MACISAJT: "Ahogy ez a trojka eltűnt, csodák csodája az MNB vesztesége is eltűnt."

A Forint ~10%-os gyengülésével ui. ~10% hasznot realizálhatott Tolcsy, amit rögtön ellenőrizhetetlen unortodoxia-oktatásra költhetett. Háromszoros hurrá az okra és az okozatra is!

Zár Balta 2015.08.05. 14:29:20

@s: És mindenki lehugyozhatná ha arra jár :)

s 2015.08.05. 14:31:42

@Zár Balta: Nagy kihívás ez egy magasra tűzött fej esetén, de egy elhivatott hugyozó erre nem mondhat nemet.

lékek és ellensúlyok 2015.08.05. 14:36:01

@sanyix:

"A régi vezetőség nem hiszem hogy hajkurászta a azt az inflációt és az alapkamatot, ugyan is a magyar alapkamat, és az infláció, mindig (most is) a nemzetközi trendeknek megfelelően alakul..."

Ja . A trendek pont akkor fordultak meg, mikor Matolcsi átvette a bazárt. Ne má !

sanyix 2015.08.05. 15:02:21

@lékek és ellensúlyok: nem pont akkor, kicsit később. Vannak ilyen statisztikák az euro kamatról, és inflációról, azokat nézegessed "elvtárs".

Mr. Waszabi 2015.08.05. 15:54:22

@MACISAJT: az nem baj, ha nem tudsz zongorázni, de a pénzügyekhez érthetnél picit, ha már nyilatkozol a témában. Főleg jegybankiban. Szóval, nincs árfolyam célja a Matolcsy féle jegybanknak, ergo intervencióra sem költöttek egy fillért sem. Másfelől pedig a kamatkötelezettsége is csökkent, mivel évek óta folyvást vágják a kamatot, elutálják a betéteket. Cserébe viszont a leértékelődő forint a te zsebedben is kevesebbet ér, többet fizetsz bármiért, ami import.

Lajos Csánó 2015.08.05. 16:29:13

Ennek a maffiának a börtön már kevés lenne!Ebbe a kormány is beletartozik,ott a főmaffia!

kvadrillio 2015.08.05. 16:40:49

Matolcsy György
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matolcsy György
Matolcsy-György Portrait.jpg
A Magyar Nemzeti Bank elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2013. március 4.[1]
Előd Simor András
Magyarország nemzetgazdasági minisztere
Hivatali idő
2010. május 29. – 2013. március 3.
Előd Varga István (nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként)
Utód Varga Mihály
A Magyar Köztársaság gazdasági minisztere
Hivatali idő
1999. december 31. – 2002. május 26.
Előd Chikán Attila
Utód Csillag István
Született 1955. július 18. (60 éves)
Budapest
Párt Fidesz
Foglalkozás közgazdász, politikus
Iskolái Budapesti Corvinus Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Matolcsy György témájú médiaállományokat.

Matolcsy György Huba (Budapest, 1955. július 18. –) közgazdász, publicista, politikus. A rendszerváltás után több privatizációval foglalkozó kutatóintézet vezetője volt. .....

...TEHÁT Ő VOLT TALÁN AZ EGYIK FŐGONOSZ-PRIVATIZÁTOR, AKI MIATT ELPRIVATIZÁLTÁK A MUNKAHELYEKET, GYÁRAKAT, VÁLLALATOKAT A MAGYAR EMBEREK ALÓL ÉS LETT A TÖBB MINT FÉL ORSZÁG NYOMORGÓ, LÉTMINIMUM ALATT ÉLŐ !

Leptis Magnaq 2015.08.05. 18:04:59

@s: Radikális megoldás, de tetszik!!!

ember100 2015.08.05. 20:54:50

@high up!:
Helló !

Talán majd úgy mint amikor az MTV rendberakták ,teljesen törvényes lesz az elszámoltatása ennek a f...nek meg a bandájának.
Na ez a színtiszta hazaárulás , lopják az emberek pénzét
űha tudsz oszatani akkor tied a feladat 250 milliárd osztva 10 millióval csak az alapítványai támogatásával ennyi pénzt vett ki az emberek zsebéből.

igazi hős 2015.08.05. 21:54:39

"mindenkit elzavartak, aki nem hódolt be" Olyanokat is simán lapátra tettek, akinek az volt az egyetlen bűne, hogy értett ahhoz, amit csinál. Nem elég a behódolás, a szakértelem és a saját vélemény is kizáró ok.

fehérfarkas 2015.08.06. 00:10:34

@MACISAJT:

A jegybank nem profitorientált cég. Az MNB nyeresége nem a sikeres üzleti gazdálkodásból van, hanem bedőlt forintból. Ez az MNB-nek nyereség, nekünk mezei lakosoknak meg baromi nagy veszteség, mert a pénzük értéke lassan a nullához közelít.

"Elárulta az MNB: 100 milliárdot nyert a devizahiteles ügyleteken
2014. november 14. péntek 13:07:59

...100 milliárd forintot meghaladó nyereséget realizált a Magyar Nemzeti Bank a banki elszámoltatáshoz és a forintosításhoz kapcsolódóan megrendezett devizatendereken - árulta el a jegybank az mfor.hu kérdésére.

Mivel a jegybank a lakossági devizahitelekkel összefüggésben tartott tendereken az aktuális árfolyamon értékesített devizát (összesen 8,887 milliárd eurót), ezeken az ügyleteken árfolyamnyeresége, -vesztesége keletkezett attól függően, hogy az eladott euró milyen árfolyamon került be az MNB könyveibe.

(...)

Az MNB szeptember végén kiadott féléves jelentése szerint az első félévben az átlagos bekerülési árfolyam 288,95 forint/euró volt. Mivel a konverzió a forintosításhoz kapcsolt tendereken 308,97 és 309 forintos árfolyamon valósult meg, itt 158,2 milliárd forintos nyereséget realizálhatott a jegybank. Az elszámoláshoz kapcsolódó tenderen pedig a 993 millió euró 305 forint körüli jegyzésen cserélt gazdát, így itt 15,7 milliárdos nyereséget kapunk. Vagyis összesen maximum 173 milliárdot..."
www.mfor.hu/cikkek/Elarulta_az_MNB__100_milliardot_nyert_a_devizahiteles_ugyleteken.html
süti beállítások módosítása