Pápa Levente blogja

Államosított bankok = Oligarcha hizlalda

2016. január 08. 10:59 - Pápa Levente

Mennyi pénzt adott az MKB az Origo és a TV2 megvételére?

Először egy éve – a Töröcskei István vezette Széchenyi bank csődjének kapcsán – írtam cikket a témában, Bankcsődök: ma kicsiben, holnap nagyban? címmel. Azóta volt itt minden, a BudaCash-csődtől a Quaestor-botrányig terjedően: 300 milliárdos kár, átírt BEVA szabályok, visszamenőleges törvényhozás, végső soron adófizetői pénzekből történő részleges kártalanítás. Felelős nuku, következmény nix.

ujoligarchak-k.png

Garancsi, Vajna, Spéder, Szemerey, Mészáros, Orbán (kép: atlatszo.hu)

A korábbi bejegyzésemben definiáltam a Fideszes bank prototípusát:

„A tulajdonos részben az állam és/vagy az állampárthoz lojális oligarcha, a hitelkihelyezésnél pedig politikai érdek és/vagy lopás szándéka jelenik meg.”

Ugyanitt leírtam azt is, hogy mi a lopás egyik bevett formája az állami/államközeli bankrendszerben, a félig autoriter, tekintélyelvű rezsimekben:

„Jól tudjuk, hogy a korrupció és a lopás egyik klasszikus csatornája a hitelfelvétel: valaki felvesz hitelt a vállalkozására, majd nem tudja azt visszafizetni, mert „nem jött be a vállalkozás”. Látszólag minden rendben van, a bankolás kockázatos üzlet. A bank elkönyveli a veszteséget, amit először a profit csökkenése, majd a tőke leírása követ. Ha a veszteség már nagyobb, mint a bank tőkéje, akkor jön a csőd, de ha nem időben jön, akkor a betétesek fizetik meg a tudatosan rossz hitelezést. Így lehet ellopni a bank tulajdonosainak és végső soron a betéteseinek a pénzét.”

Szóval nincs a mai fideszes bankolásban semmi „unorthodox innováció”, ősrégi mocskos technika ez.

2014-ben állami tulajdonba került az MKB és a Budapest Bank is. De ne feledkezzünk meg Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak bankjáról, a rendkívüli mértékben növekvő Növekedési Hitelbankról (NHB) sem. Régi jó ismerősünk ezen a piacon az Eximbank és az MFB. Ezek elméletileg nem sima kereskedelmi bankok, hanem célfeladattal rendelkező pénzintézetek: a külkereskedelem illetve beruházások finanszírozása a feladatuk. 2015-ben bekövetkezett az, amitől egy éve tartottam: az állami bankok a haverok üzleteihez nyújtanak hitelt, főleg családi alapon, illetve politikailag fontos ügyekben. Rendszerszinten. Ezek közé tartozik a média felvásárlása is. Ehhez a Simicskával történő szakítás után rendkívüli politikai érdek párosul: a kieső (sőt közben ellenzékivé avanzsáló) Simicska médiabirodalmat pótolni kell. Hogy megtérül-e valaha? Ez senkit sem érdekel…

monitor-szemerey_tamas.jpg

Szemerey Tamás (kép: figyelo.hu)

2015 végén soha nem látott méretekben történtek ilyen banki hitelkihelyezések, érdemes összefoglalni, hogy milyen projekteket finanszíroztak meg ezek a bankok. Két fő szempont van mindenhol: a rokoni/haveri kapcsolat és/vagy a politikai érdek. Ja, van még egy: a jegybanki hitelek, azaz a Matolcsy-hitel. Kezdjük a politikailag fontos témákkal, a médiacégek megvásárlásaival.

  1. A TV2 megvétele: Eximbank hitel: 6.72 milliárd forint, MKB ?

Andy Vajna megvette a TV2-t, nagy iszapbírkozásban Simicska Lajossal. Mostanra tudjuk, hogy maga Orbán Viktor bólintott rá az üzletre (naná, ki más). A Szijjártó vezette külügyminisztérium felügyeli az Eximbank működését, eleinte nem akarták nyilvánosságra hozni, hogy ki finanszírozza a csatorna megvételét. Aztán jött a terelés: Szijjártó Péter a következőket állította az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt: „az Eximbank semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően”. Aztán egy héttel később jött az összeomlás: ahhoz, hogy az Eximbank zálogjogosultságát bejegyezzék a cégbíróságon, a Fővárosi Törvényszéknek is el kellett küldeni a bank és a Vajna-cég közötti zálogszerződést, tehát a nyilvánossá váltak a kérdéses információk. Ebből kiderült, hogy:

Az Eximbank november 27-én kötötte meg a kölcsönszerződést Andy Vajna cégével, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel; ennek értelmében az Eximbank 21 millió euró, azaz 6,72 milliárd forint „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt” nyújt – deklaráltan „a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészének tulajdonjoga megszerzésének finanszírozása céljából”.

Kapkodva jött gyorsan a javítás a minisztériumból, hogy Szijjártó úgy értette, hogy államilag támogatott (azaz közpénzt felhasználó) hitelt nem adtak semmilyen médiavásárlásra. Khhmmm. Persze. Hiszen alapvetés, hogy ha állami bank ad hitelt, akkor végső soron mi, adófizetők vállaljuk az üzleti kockázatot.

Ugye nagy kérdés, hogy egy külkereskedelem finanszírozásával foglalkozó bank mit keres a médiapiacon. 2014-től lehetővé vált hogy az Eximbank

„belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetek nemzetközi versenyképességet javító befektetéseihez, beruházásaihoz, forgóeszközigényeihez is forrást biztosítson”.

Hogy egy belföldi kereskedelmi TV megvásárlása mennyiben felel meg a „nemzetközi versenyképesség javításához”, az továbbra is kérdés.

Aztán karácsony előtt már arról is szóltak a hírek, hogy nemcsak az Eximbank ad hitelt a Vajnának, hogy megvegye a TV2-t, hanem az állam által 2014-ben megvásárolt MKB is. A héten azonban maga Vajna tagadta ezt, meglátjuk, mi derül majd még ki, erre visszatérek nemsokára. Azt tudjuk, hogy több bank egy konzorcium formájában adta a hitelt a vásárlásra. A vételár és a többi banki hitel üzleti titok. Egyelőre.

Nyilván szorosan nem tartozik ide, de azért a történet kerek egésze szempontjából fontos megjegyezni, hogy a Vajna által befektetett 2,5 milliárd forint is lényegében a mi pénzünkből van, hiszen a kaszinóin magát ronggyá kereső Vajna lényegében nem fizet adót az államnak.

  1. Origo megvétele: NHB hitel 0,5 milliárd forint, MKB ?

Szintén karácsony előtt (az Ákos-krízis alatt) jött a hír, hogy a Magyar Telekom eladta az Origót a New Wave Media Kft-nek, kb. 4,2 milliárd forintért. Itt álljunk meg egy szóra: 4,2 milliárd forintért. Jól értesültek azt terjesztik, hogy a második legjobb ajánlat fele ekkora összegről szólt. Azt is lehet tudni, hogy az elmúlt években veszteséget termelt az Origo. Akkor mégis ki a fenének ér ez meg ekkora összeget? A válasz könnyű: a piaci értéke nem ekkora, de mint a legnagyobb online hírportál, a politikai értéke óriási. Ezért csak politikai céllal megvásárolva ér ez ennyit. Azaz aki megveszi, annak politikai célokat kell teljesítenie. Valakinek.

Már korábban lehetett tudni, hogy a New Wave Media Kft igazából Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségi körébe tartozó cégcsoport egyik tagja. Jó, de ki finanszírozta az üzletet? A cégcsoport másik tagja a cégbírósági adatok szerint 2015 augusztusban kapott 0,5 milliárd forint hitelt a NHB-től. Attól az NHB-től, akinek ugyanaz a tulajdonosa: Szemerey Tamás. Ez a bank az unokatestvér, Maolcsy György jegybanki hiteleit adja tovább. Szóval részben ebből vették.

De honnan még? Év vége óta terjesztik a hírt a jól értesültek, hogy az MKB finanszírozta jelentős részben Szemerey Tamás üzletét. A gyanút erősíti, hogy az Origo eladása után 4 nappal a New Wave Media hírtelen 3 számlát is nyit az MKB banknál. Tehát ugyanaz történik, mint a TV2 megvételénél: a vásárlás után pár nappal MKB számla nyílik itt is. Khhmmm. Érdekes. Annyi különbség van, hogy a TV2-t megvásárló Magyar Broadcasting Co Zrt-nek legalább volt már addig is másik MKB számlája, de itt korábban még ez sem volt. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy Matolcsy fia tavaly éppen az MKB banknál helyezkedett el, és pont „stratégiai és üzletpolitikai terület elemzőjeként”. A tűz közelében.

dscn1190.jpg

Matolcsy György és családja (kép: veol.hu)

Erős tehát a gyanú, hogy az MKB benne volt az Origo megvételének finanszírozásában. Politikai céllal, különben miért fizettek volna ennyit érte. Más nem fizetett volna ennyit. Itt az ideje, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló MNB elnök, Matolcsy György, illetve az MKB vezérigazgatója, Matolcsy korábbi MNB alelnöke, Balog Ádám kiálljon a nyilvánosság elé, és egyértelműen tisztázza ezeket a kérdéseket: az MKB bank finanszírozta-e az Origo vagy a TV2 megvásárlását? Az MKB bank milyen hasonló ügyleteket finanszírozott még az elmúlt egy évben?

Biztos, ami biztos, azért Péterfalvi Attilához fordulok, megkérdezem tőle, hogy joga van-e az állampolgároknak tudni azt, hogy a tulajdonukban álló MKB hitelez-e fideszes haverokat, akik a pénzt a média felvásárlására fordítják. A mi pénzünkből fognak nekünk kormányzati propagandát tolni. Néha majd kicsit, néha majd nagyon. Igazi „demokrata virtus” ez.

A terjedelmi korlátok végett a többi bizonyított üzletet csak felsorolom:

  1. Garancsi megveszi a Kopaszi-gátat: Eximbank hitel 16,5 milliárd forint
  2. Matolcsy másik fia végre gyártulajdonos lesz, megveszi a Balaton bútorgyárat, persze apu jegybanki hiteléből: NHB hitel: 0,4 milliárd forint
  3. Szemerey unokatestvére, Szemerey Szabolcs a jegybanki alapítványok által újonnan létrehozott, 12 milliárd forintos alaptőkéjű Kecskeméti Duális Oktatás Zrt vezérigazgatója lesz. Közben Szemerey Szabolcs saját cége szintén az NHB-től kap jegybanki hitelt, egyelőre nem tudjuk mire. MNB alaptőke 12 milliárd forint, NHB hitel ?
  4. Az Eximbank nagy sietségben gyorsan meghirdetett alapkezelő pályázatra (saját pénzből, saját kockázatra) 16 milliárd forintot. A szálak a Pasa parkba és Rogánhoz vezetnek. Mint egy krimiben, komolyan. Eximbank: 16 milliárd forint

Lehet látni, hogy különböző klánok épülnek ezekből, valamelyik fideszes alvezér körül. Ilyenek a Matolcsy/Szemerey klán, a Rogán klán, Garancsi vagy Andy Vajna. Összesítve az év végén legalább 50 milliárd forint állami pénz ment a haveroknak, ilyen vagy olyan módon. Ennyit tudunk egyelőre, de nem fogok meglepődni, ha sok minden kiderül még. A CSOK 10+10 furcsa-fura bevezetése és a lakás ÁFA hirtelen lecsökkentése például ideális terepet hoz létre az ilyen mutyikhoz.

Szóval, a hatalom azt mondta: ha lúd, akkor legyen kövér. Ha már egyszer átlépte a Rubicont (mert állami bank hitelezi meg a haver üzletét), akkor gyorsan csináljuk meg mindenhol. Ez történt 2015 végén.

Persze teljesen egyértelmű a kapcsolat a banki hitelek és a mi, közös pénzünk között. Ennek demonstrálása végett az év végi közéleti szünetben a kormány gyorsan kiosztott maradék pénzeket ide-oda. Az Eximbank 20 milliárd forint költségvetési pénzt kapott. Ja, ebből lehet hitelezni.

Hát ezért nem szabad állami bankrendszernek működni. Mert Lázár János megmondta: szétlopják, ellopják és szétcsalják…

Ha még nem tetted, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr228251560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.01.08. 14:04:45

Mondjuk én arra lennék kíváncsi, hogy mindezt menyi időre kapta, mikor fogja a nemzet mozigépésze, akarom mondani a TV2 visszafizetni?

De nem csak így megy ez.

A másik stróman, a nemzet gázszerelője, mindenki tudja mennyire sikeres közbeszerzésileg. Az aki évente több milliárdos osztalékot szokott kivenni a közpénzből finanszírozott vállalkozásából. Na, hogy fog ebből némi baksis átkerülni az orbán családhoz?
Hát úgy, hogy a mészaroslőrinc megveszi az orbán papa bányáját. Névleg persze, mert utána ugyanúgy használhatja az öreg mint előtte a bányát. Nem lennék meglepve ha 1-2 év múlva 100 forintért visszaszállna a tulajdonjog...

Lajos Csánó 2016.01.08. 17:26:43

Azért az ügyészségnek lenne mit vizsgálni,feljelentés nélkül is!
süti beállítások módosítása