Pápa Levente blogja

NOK törvény: így működik a korrupciógyár

2016. március 17. 11:06 - Pápa Levente

Hogyan hoznak létre egy új piacot a kiválasztottaknak?

Minap benyújtotta a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek (NOK) létrehozásáról szóló törvénytervezetet a kormány, amit a mai napon sürgősséggel el is fogadnak. Ne legyenek kétségeink. Rogán megmondta előre pár hete. Robog tovább a mutyigyár, kell a pénz…

5804720_8318_2547f18aecefc537495a32308d3963ec_wm.jpg

kép: index.hu

A következő szabályokat sikerült létrehozni, és egyben jól elrejteni a törvényben, íme:

33. § (1) A közösséggel szerződéses viszonyban álló tagot az általa az adott megtakarítási évben teljesített befizetéséhez igazodó mértékben állami támogatás illeti meg, ha a közösség vagyonát kezelő szervező e törvény rendelkezései alapján megbízható szervezőnek minősül.

1. § (3). megbízható szervező: az a szervező, amely

a) a Hatóságtól kapott szervezői engedély kiadását követően nyilvános kiválasztás keretében legalább ezer lakóingatlan adásvételében közreműködött, és a Hatóságtól kapott engedély kiadását követő két évben a Hatóság felé történő adatszolgáltatás – Kormányrendeletben rögzített – szabályainak eleget tett, vagy

b) amely a szervezői engedélyét a Hatóságtól a 10. § (4) bekezdésben foglaltak alapján kapta meg.

10. § (4) Ha a cégnyilvántartásba már bejegyzett zártkörűen működő részvénytársaság kíván szervezőként továbbműködni, a Hatóság abban az esetben ismeri el szervezőként a zártkörűen működő részvénytársaságot, és adja ki a szervezői engedélyt, ha

a) a zártkörűen működő részvénytársaság a szervezőként való elismerésre irányuló engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább ezer lakóingatlan építésében, illetve értékesítésében részt vett, és

b) a zártkörűen működő részvénytársaság a szervezőként való elismerésre irányuló engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább 2 éve folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit a fogyasztóvédelmi hatóság felé.

Magyarán: a megalakulást követő 2 évben csak az a cég jogosult állami kedvezmény igénybevételére, amelyik előzőleg épített vagy eladott 1000 darab lakást, és jelentett a fogyasztóvédelemnek. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy aki „csak” 562 lakást értékesített, vagy éppen „csak” 354 lakást épített, az nem lehetne „megbízható szervező”? Egy nagy különbség van abban, hogy hány lakásnál húzzuk meg a határt: nyilván csak néhány cég felel meg az „1000 lakásos szabálynak”.

Nyilván azok a cégek, amelyek nem kapnak majd állami támogatást, versenyképtelenek lesznek a piacon. Milyen ügyfél menne hozzájuk? De a ma működő lakástakarékpénztárak (LTP) is versenyhátrányba kerülnek, mert a mostani NOK-ok négyszer annyi állami támogatást fognak kapni, mint az LTP-k. Ugyanis a befizetések 30%-ig jár állami támogatás, csak az LTP esetében ez maximum havi 6.000 forint, a NOK esetében meg havi maximum 25.000 forint. Szóval mindenki versenyhátrányba fog kerülni, kivétel a feltételeknek megfelelően átalakítható, már működő cégek. 

De milyen cégekről beszélünk? Fogadjunk, hogy ezeknek a feltételek megint összesen 1-2 már működő cég fog megfelelni! Hol van itt a tisztességes piaci verseny, az egyenlő feltételek? Egy új piacot hoznak létre, 1-2-3 privilegizált szereplővel, milliárdos éves nyereséggel. Így működik a Fidesz gazdaságpolitikája a gyakorlatban: államkapitalizmus, ami az államnak kedves embereknek nyújt durva piaci kizárólagosságot és persze milliárdokat, kizárva mindenki mást. Az, hogy valaki jól teljesít, vagy sem, az nem számít. Csak a kapcsolat.

Azt ugye mondanom se kell, hogy a felügyelő és engedélyező hatóság Matolcsy jegybankja. A benyújtó Rogán minisztériuma. Minden törvényes, nem? Le van papírozva.

Ideje lenne már végre egy normális piacgazdaságot felépíteni. Ami egyik kormánynak sem sikerült eddig. 

Ha még nem tetted, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr148489044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Myrath 2016.03.17. 15:43:19

Ez a rogán koma mindig az ingatlanok körül sertepertél.

jágör68 2016.03.18. 10:16:28

Hogy kap egy hibahatáron belül mérhető párt ennyi médiafelületet?

Ez is megérne egy misét...

zia77 2016.03.18. 10:23:51

Móricz Zsigmond: Rokonok című regénye örökéletű. A korrupt Orbán kormány idején pedig igazi virágzását éli. Remélem az iskolában ma is kötelező olvasmány.

KolompárRómeó 2016.03.18. 10:24:16

A fontos adatokat tartalmazó CD-t majd másolják át egy másikra is, nehogy ezek az infók is elvesszenek!

Szelid sunmalac 2016.03.18. 10:29:36

@jágör68: Esetleg tartalmi hozzaszolas?

sakalbela 2016.03.18. 11:16:54

Amellett, hogy nyilván megint egy kiválasztotti körnek igyekeznek piacot csinálni, arról kevés szó esik, hogy maga a NOK konstrukció ettől függetlenül is egy vacak tákolmány. Részletesen lásd: kiszamolo.hu/a-nok-rol-meg-egyszer/

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.18. 12:33:32

Baromság a poszt.

Az MSZP-s közeli építőipari cégek még a Fideszes cégektől is régebben regnálnak, és több ezer lakást húztak fel.

Simán indulhatnak.

Az lehet, hogy az Együtt-höz közel álló cégek még nem tudták ezt a számot produkálni, és ez nagyon fáj Leventének, de hát azért még nem kell baromságokat írni.

Megjegyzem én az egész ötletet baromságnak tartom, elsősorban az itt leírtak miatt:
iflgazdasag.blog.hu/2016/03/17/az_allam_beszallt_az_mlm_jatekba_30_tamogatassal_minden_amit_a_nok-rol_tudnod_kell

Ez az opció amit itt vázoltatok az egy rakás szar.
MInden pályázatnál vannak számok, amit bizonyos vcégek tudnak teljesíteni mások nem.
Ha 3 alatti a feltételt teljesíteni tudó cégek száma, akkkor gyanús a dolog erősen.

De itt mint írtam legalább 50 de inkább 10 szereplős a történet, és az építőipari cégek korával függ össze csupán a kritérium.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.18. 12:34:42

@Ballib cenzúrázók réme 4:
legalább 50 de inkább 100 szereplős a történet, ...

tapangász 2016.03.18. 13:49:12

@Ballib cenzúrázók réme 4: pontasn 2 db ilyen cég van.

"Ennek, és a szervezői minősítés megszerzésének más feltételeinek egyelőre csak két cég felel meg Magyarországon, a Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt., amelyek mint egy tulajdonos, bizonyos Nyéki Zoltán érdekeltségébe tartoznak, tehát most ezeket cégeket nagyon helyzetbe hozta a kormány. "
Forrás: index.hu/gazdasag/2016/03/17/megszavaztak_a_lakaslottot/

A jogszabályban több más pont is van, amely korlátozza a lehetséges "megbízható" cégek körét, nem csak az 1000 lakás...

Ja, és a többi nyilvántartott fogyasztói csoport felszámolása alatt áll.
süti beállítások módosítása