Pápa Levente blogja

A Nagy Fideszes Brókerbotrány I.

2015. március 12. 08:36 - Pápa Levente

Morálisan is csődben a Fidesz

Nem kétséges, hogy a mostani pénzpiaci fejlemények úgy fognak bevonulni a magyar történelembe, mint a Nagy Fideszes Brókerbotrány. Ami ráadásul meg is fogja ingatni a mostanra már úgyis megtépázott Fidesz társadalmi támogatottságát, mert átüti az emberek ingerküszöbét és nyilvánvalóvá tesz összefüggéseket számukra. Ebben lesz segítségükre ez a mostani cikksorozat is. Igen, cikksorozat, mert annyi borzalmas következménye és részlete van ennek a mostani botránysorozatnak, hogy nem fér el egyetlen posztban. Az első részben rögtön a probléma magját, a morális nívót boncolgatom. Illetve annak hiányát.

kereskedohaz.jpeg

 kép: magyarhirlap.hu

Ahogy teltek a napok, úgy vált egyértelművé, hogy rendszerszintű a probléma a magyar tőkepiac szabályozásában és felügyeletében, nem egyedi, elszigetelt esetekről van szó. A három brókerház esetén három különböző módon csaltak, mégpedig nem atomfizikai összetettséggel: egyszerűen csak loptak. A Fidesznek azért jött különösen rosszul a végül becsapódó Quaestor ügy, mert

  • Tarsoly Csaba Quaestor tulajdonos és a Fidesz között közismert és meghitt, „kölcsönösen előnyös” kapcsolat létezik és
  • emiatt ez már annyira egyértelmű eset, hogy a médiában sem lehet megpróbálni rátolni az ellenzékre (persze már a megelőző esetekben sem sikerült).

De a Fidesz azért próbálja rutinból hárítani a politikai és kormányzati felelősséget (5 év kormányzás után!), Matolcsy és hivatalnokai nem vállalják fel a szakmai felelősséget, mutogatnak egymásra, mutogatnak törvényekre (érdekes, hogy csak ilyenkor), mutogatnak a piaci szereplőkre, mutogatnak mindenkire. Hadd idézzek örökbecsű Hofi Gézától:

„azt mindig mondja, hogy ő, de azt egyszer sem, hogy én!”

Amíg csak politikai cirkuszról szól az egész, azt már megszoktuk, de most véresen komoly a helyzet.

Amitől kimondottan gusztustalan lett ez az ügy, az nem csak az elkövetett szabálytalanságok (és valószínűleg bűncselekmények) megléte, hanem a Quaestor vezetőinek eheti viselkedése. Történt ugyanis, hogy azok után, hogy tudatában voltak az elkövetett bűneikkel (miszerint akár 150 milliárd forint értékben adtak el kisbefektetőknek fiktív vállalati kötvényeket), a hétfő este indított öncsőd okaként még megpróbálták a Buda-Cash botrány után kialakult piaci pánikot megnevezni.

Ez már önmagában aljas dolog, hiszen a „likviditási csőd” egy létező jelenség. Ilyenkor az ügyfelek pánikba esnek a pénzpiaci zavarok idején és megpróbálják pénzüket kimenekíteni a kétséges fizetőképességű pénzintézettől: vagy másik, biztonságosnak hitt pénzintézetbe utalják át, vagy pedig készpénzben hazaviszik. Ezt hívjuk bankrohamnak. Mivel vannak olyan pénzintézetek, amelyek likvid tőkéből alapvetően nem-likvid beruházásokat valósítanak meg (ingatlanok, ipari létesítmények, kutatás, stb.), bankroham esetén csődbe mehetnek. Csődbe mehetnek, mert nem tudják teljesíteni az ügyfelek hirtelen igényét. Pedig egyébként jól megy a vállalkozás, profitot termel és fizetőképes is. Csak éppen akkor nincs annyi mozgósítható eszköze.

Szóval olyan közleménnyel állni ki hétfő este, hogy A Buda-Cash Brókerházban történt visszaélések és bűncselekmények miatt a pénzügyi szolgáltatók iránti bizalom kritikusan megrendült. A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapír piacon, ami lehetetlenné tette a piac normális működését. Ezt a helyzetet felerősítette a Hungária Értékpapír Zrt. ügye is. A mai napon Tarsoly Csaba személyesen tájékoztatta az MNB illetékes vezetőjét … arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Kft. öncsődöt kénytelen jelenteni”, nem csak hazugság, de rendkívül etikátlan is. Mert ha valóban kialakul egy általános pánik az ügyfelek között, akkor veszélybe sodor olyan tisztességes befektetési vállalkozásokat is a piacon, akik a szabályokat makulátlanul betartva tevékenykednek és szolgálják ki ügyfeleiket. Önhibájukon kívül eshetnek áldozatává a bűneik leplezésében felelőtlenül hazudozó Fideszes haveroknak. És ezzel együtt lejáratják az egész szakmát, és lejáratják a piacot. Olyan ez, mint a részeg sofőr: akár sajnálhatjuk is, ha neki baja esik, de ha ártatlan gyalogosokat üt el, akkor nincs bocsánat, nincs kibúvó, nincs mentség.

És ez nem volt elég a Quaestor vezetőinek! Hétfő esti közleményükben odáig mentek, hogy az állam segítségét kérték a veszteség rendezésében: „A kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz megteremtése (sic!) csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a világ számos nagy bankjának, biztosítójának és kötvénykibocsátójának is az állam segítségét kellett kérnie, így a mai napon mi is ezt kértük”. Ezt a pofátlan álszent érvelést! Hiszen tényleg van olyan eset, amikor indokolt állami beavatkozás és akár adófizetői forintok felhasználása is a még nagyobb baj és a tovaterjedő hatások megakadályozása érdekében, de egy ellopott összeg megtérítése biztosan nem tartozik ezek közé.

A jelek szerint azonban a Fideszes haverok elvárták és megszokták ezt: bár alapvetően rájuk írják a szabályokat (az MNB engedélyezte a 70 milliárdos kötvényprogramot), és tuti versenyelőnyük van, de ha netán mégis bajba kerülnek, akkor fizesse ki az állam a cehhet. Az állam, vagyis az adófizetők. Az adófizetők, azaz mi. „Szerencsére” most akkora a baj, és olyan összegekről van szó, amit egészen egyszerűen már nem lehetett elrejteni. Nem is sikerült. 

Összefoglalva az történt, hogy a Quaestor tulajdonosai törvénytelenül kibocsátottak extra 150 milliárd forint fiktív, fedezet nélküli vállalati kötvényt, amit eladtak kisbefektetőknek. Miután ezzel nem tudnak feléjük elszámolni, még gyorsan megkérték az államot, hogy adófizetői pénzből segítsék ki őket, hogy ne kelljen börtönbe menni. Megáll az eszem! Ilyen az, amikor keményen lopó Fideszes politikusok és haverjaik átverik a keményen dolgozó magyar polgárokat. Mit is várhatnánk ezektől?

Egy olyan országban, amit mi akarunk felépíteni:

  • Minden erőnkkel ösztönözni fogjuk a magántulajdonra épülő tisztességes versenyt a tőkepiacokon is, olyan erős és hatékony szabályozói hatósággal és fellépéssel, hogy soha ne jöhessen még egy ilyen botránysorozat. Piac kell, csalók nem!
  • Újragondoljuk a betétbiztosítás szabályozását, és a jegybank a céljainak megfelelően fog működni: nem fog 300 milliárdot a Nagy Vezér hobbijára költeni, inkább ilyenkor segít.
  • Ha mégis megtörténik a baj, akkor nemcsak belső vizsgálatok indulnak az illetékes hatóságoknál, de a vezetők felelőssége a lemondásukkal is jár.
  • Nem fogunk haverkodni, és nem fogjuk részérdekek mentén eltorzítani a versenyt.

Az Orbán rezsimben semmi sem fog történni. Nem követelek én semmit ezektől. Nem kérek én semmit ezektől. Mert az egész rendszer az övék. Orbáné, Matolcsyé, Rogáné. Menthetetlen, javíthatatlan. Velük nincs együttműködés. Ezek lopnak.

De tőletek, akik ezt a cikket olvassátok, tőletek kérek valamit. Ti tudjátok csak lebontani ezt a rákos fertőt, ami elburjánzott idehaza. Azt kérem tőletek, hogy senki ne szavazzon ezekre. Úgy tudnak elmúlni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr297261849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luis5 2015.03.12. 12:07:28

Levikem ugyan vagy nemi igazad a Questor- fidesz kapcsolat esetében de azért tul nagyot ne álmodj. Az emberek altalaban utalnak minden penzintezetet de te hiaba akarod ezt egy csomagban eladni a fidesszel.

inebhedj - szerintem 2015.03.12. 12:30:33

A helyzet az, hogy egy rendkívül marginális kisebbségtől eltekintve, a banki, takarékszövetkezeti, bróker, árfolyam, hitel, stb. botrányokat az emberek nem kapcsolják politikai síkon az Mszphez, Fideszhez, stb.

Annál inkább a rendszerhez (amely fenntartójának és haszonélvezőjének tartják az Mszp-t ÉS Fideszt ÉS stb-t), az ún. szakértőkhöz, közgazdászokhoz, ún. független (pénzügyi) tanácsadókhoz, elemzőkhöz, portfóliókezelőkhöz, stratégákhoz, mindenkori ellenzéki és mindenkori kormánypárti politikusokhoz, családjaikhoz, barátaikhoz, ismerőseikhez, üzletfeleikhez és vadásztársaikhoz.

Így például Pápa Leventékhez (közvetlen vagy közvetett érintettség ide vagy oda).

kvadrillio 2015.03.12. 12:38:19

Legolvasottabb
Gazdaság
Hírmátrix

Előfizetés

Búcsúzhatnak a pénzüktől a Quaestor ügyfelei
hirdetés

2015.03.10.

14 komment

F. Szabó Emese

Kezdhetik a búcsúzkodást befektetésüktől a Quaestor-kötvények tulajdonosai: nem valószínű, hogy a csoport kártalanítani tudja az ügyfeleket, a Befektetésvédelmi Alap pedig nem fog fizetni. A cég most tervezett egy 70 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást, pénze tehát kevés lehet. A felügyelet 2013-ban végzett átfogó vizsgálatot a csoportnál, mindent rendben talált.
hirdetés

Egy forint kártérítést sem kapnak a Quaestor érintett ügyfelei, ha a vállalatcsoport nem tudja kifizetni a kibocsátott kötvényeket. Erre elég komoly esély van, hiszen a társaság a szabályok szerint 60 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki, emellett ugyanakkor további 150 milliárd forint értékű fiktív kibocsátást is végrehajtott, amelyre valószínűleg nincs fedezet. A módszereket illetően a lapunk által megkérdezett szakértők csak találgatni tudtak. Kockás papír – összegezte a Kiszámoló Blog szerzője, aki be is mutatta már évekkel korábban, mi is a Quaestor kötvényeivel a gond.
Semmilyen kártérítés nem jár a kft. fizetésképtelensége esetén
Semmilyen kártérítés nem jár a kft. fizetésképtelensége esetén
Kovács Tamás / MTI

Ezeket a papírokat a Quaestor Financial Hrurira Kft. bocsátotta ki, majd a befolyt összeget továbbadta a csoport tagjainak lényegében hitelt nyújtva nekik. Vagyis a QFH Kft. csak akkor tud fizetni, ha neki is fizetnek a hitelezői. Ám az ügyfél a kft.-vel kötött szerződést, csak tőle követelhet bármit is, vagyis ha a hitelező cég valamiért nem fizet a kötvényt kibocsátó kft.-nek, akkor az ügyfél bukta a befektetését. Az ügyfél-tájékoztatóban egyébként szerepel is, hogy különleges kockázatú konstrukcióról van szó.

...TELJES VAGONELKOBZÁS BRÓKEREKIG BEZÁRÓLAG !!!
TÚL RUTINOSAK MÁR EZEK A VEZETŐCSKÉK ÉS ÁLBRÓKEREIK A CSALÁSOKBAN !

Traktoros lány 2015.03.12. 12:42:46

Ma is megbukott azorbán'! :)

kvadrillio 2015.03.12. 12:44:57

brókerek
Körbefonják a Fideszt a brókerbotrányok szálai
Brókercégek: katasztrofális a kép
Egy fantomnak játszották át a Buda-Cash milliárdjait
Hirtelen kínos lett a moszkvai vízumközpont
„Ez a Fidesz Kulcsár-ügye”
Százmilliárdos tartozást görget a Quaestor
Búcsúzhatnak a pénzüktől a Quaestor ügyfelei

HMMM....EBBEN AZ ORSZÁGBAN MEGSZÜNTETTÉK, ÁTJÁCCOTTÁK A MUNKAHELYEKET, AZ EMBEREK LASSAN KIHALNAK VAGY CSAK VEGETÁLVA NYOMOROGNAK, MIKÖZBEN EZEK "EZEK" A BRÓKER-ÁLBRÓKER CÉGEK, APPARÁTUSUKKAL EGYÜTT ISZONYÚ PÉNZEKET MILLIÁRDOKAT NYÚLNAK LE FŐLEG A KISEMBEREKTŐL........

KOMOLYAN MEG KÉNE ŐKET SOROZNI..., MÁSKÉPP NEM HAGYJÁK ABBA !!!

kvadrillio 2015.03.12. 12:48:50

A független brókerpiac durva arányban érintett a botrányban
hirdetés

2015.03.11.

5 komment

F. Szabó Emese
NOL

A brókerbotrány és a csődöt jelentett kötvénykibocsátó összességében nem dönti romba a hazai befektetői piacot, a szűkebb szektorra nézve azonban katasztrofális a kép: a brókercégek mérlegfőösszegét tekintve 40 százalékot tesz ki nagyjából az érintettség. Ez a jegybank mellett komolyan felveti a könyvvizsgálók felelősségét is.
hirdetés

A teljes befektetési piacra nem lesz tartósan hatása a mostani bróker- és kötvénybotránynak, a teljes megtakarításnak ugyanis csak egy csekély része került veszélybe: összesen ötezermilliárd forint van befektetési alapokban, s ezek a pénzek biztosan meg is vannak – mondta Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezetője. Ehhez képest

a most elúszott vagy komoly veszélybe került megtakarítás a teljes befektetési alapok által kezelt vagyon kevesebb mint öt százaléka. A befektetési alapok megbízhatóak.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy csak a brókercégeket nézve a helyzet nem ennyire rózsás: a legfrissebb mérlegadatok szerint a Buda-Cash eszközeinek és forrásainak értéke meghaladta a 15 milliárd forintot – persze ki tudja, ehhez képest mi volt a valóság. A Hungária Értékpapír Zrt. nem volt nagy szereplő, a most felfüggesztés alatt álló Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. pedig több mint tízmilliárd forint forrást és eszközállomán

Ehhez képest a két nagy, még álló brókercég 40 milliárd forint körüli mérlegfőösszeggel rendelkezhet – a tavalyi beszámolók szerint a Concorde Értékpapír Zrt. 23, az Equilor 12 milliárd forintot mutatott ki, ez bizonyosan nőtt 2014-ben. Vagyis a piac a brókercégek eredményei, nagysága arányában jelentős mértékben érintett az ügyben.

Ez nem azt jelenti természetesen, hogy a kezelt vagyon ilyen arányban lenne veszélyben – a hiány, csalás, ahogy nevezzük, eredménye százmilliárd forint körüli, ez a teljes befektetési állománynak tört része. Ugyanakkor a bennragadt megtakarításoknak majd más helyet kell találni.
A könyvvizsgálói jelentések mind ugyanazt a sablonszöveget tartalmazták
A könyvvizsgálói jelentések mind ugyanazt a sablonszöveget tartalmazták
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Arról el lehet merengeni, hogy a felügyelet – illetve most már az MNB – vajon megfelelő alapossággal vizsgálódott-e. Annyit lehet tudni, hogy az újabb vizsgálatok brutálisan részletesek és szigorúak, a jegybank szerint az új módszerek is nagyban javítják a szabálytalanságok kiszűrését. Az MNB szigorítani javasolja a kötelező vizsgálatokra vonatkozó szabályozást: a mostani öt helyett két-három évente lehetne kötelező az átfogó vizsgálat – persze ma is lehet sűrűbben ellenőrzést tartani.
Magyarázatot kellene adni

– Valami nagyon nincs rendben az Alkotmányvédelmi Hivatal háza táján, ha sorra borulnak be a brókercégek úgy, hogy a hivatal nemhogy megelőző lépéseket nem tudott tenni, és nem is tett, de minden arra utal, hogy m

Kérdés az is, hogy elegendő-e az ellenőrző hatóság szigorúbb fellépése. Hiába alkalmazza ugyanis a jegybank akár a spanyol inkvizíció módszereit, ha a rendszerben nem működik jól az önkorlátozó reflex. Az ügyek kapcsán ugyanis nemcsak az ellenőrzés szempontjából merülnek fel felelősségi kérdések. A brókercégek mind kötelezettek voltak könyvvizsgálatra, ám a könyvvizsgáló soha semmi gondot nem talált. A lapunk által áttekintett könyvvizsgálói jelentések mind ugyanazt a sablonszöveget tartalmazták:

az adatok megfelelnek a valóságnak, sem visszaélést, sem szabálytalanságot nem tárt fel a könyvvizsgálat.

Érdekes képet mutat a brókerházak által alkalmazott könyvvizsgálócégek mérete – itt nem vettük figyelembe a bankokhoz kapcsolódó brókercégeket. Az látszik, hogy a Concorde-on kívül, amely a Deloitte-tal vizsgáltatja a könyveit, egyetlen brókercég sem dolgozott a nagyokkal. A hárommilliárd forint értékű befektetést forgató Codex Zrt. vett igénybe még nagyobb céget, az Audit Service a maga 200 millió forint árbevételével és 16 alkalmazottjával így sem fér a top tízbe.

A 15 és 12 milliárd forint pénzt és eszközt kezelő Buda-Cash és Equilor könyvvizsgáló cégei egy-egy alkalmazottal működnek, ráadásul a két bedőlt cég, a Buda-Cash és a Hungária ugyanazt a könyvvizsgálót bízta meg. A Quaestor csoport könyvvizsgálója a maga 39 millió forint bevételével és hat alkalmazottjával sem a nagyobb cégek között van. Itt különösen érdekes lesz a könyvvizsgáló felelőssége, hiszen a gyanú szerint 150 milliárd forint extra kötvénykibocsátást valahogyan meg kellett jeleníteni – vagy el kellett tüntetni.

A legkisebb könyvvizsgáló céget az egyik legkisebb brókercég, a Random Capital bízta meg, egy alkalmazottas könyvvizsgálója mindössze kilencmillió forint bevételről számolt be tavalyi mérlegében. Mindez nem jelenti azt, hogy ezek a könyvvizsgálók nem jó szakemberek, kérdés azonban a fejlemények tükrében, nyújt-e garanciát bármire is egy másfél oldalas sablonszöveg aláírással, pecséttel.

könyvvizsgálók is benne vannak a buliban !!!!!

♔bаtyu♔ 2015.03.12. 12:59:32

Jó ez az index kínlódás, ahogy a már szinte szokásos ballibsi bróker botrányt próbálnak Orbánékra kenni.

Azért ha ez ennyire fideszes botrány lenne, aligha lett volna érdeke Matolcsyéknak kirobbantani.

kvadrillio 2015.03.12. 13:00:40

a Buda-Cash ügyében hárman már rács mögé kerültek. A Budai Központi Kerületi Bíróság ugyanis a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt harminc napra elrendelte V. Péter, Gy. János és T. Péter Árpád letartóztatását.

Az ügyben ugyanakkor az elkövetők mellett a hatóságok és a könyvvizsgálók felelőssége is felvetődik. A Buda-Cash-hez tartozó Dél-dunántúli Takarék Banknál például a mindössze öt könyvvizsgálóval dolgozó DN & P Kft. ellenőrizte a mérlegkimutatások megfelelőségét. A kicsinek számító DN & P felbukkant a Magyar Postánál is, és 2011 óta a teljes magyar közmédia auditálása hozzá tartozik.

hmmm.....DN & P könyvvizsgáló........MIT NEM VETT ÉSZRE DIREKT ??? MIT RAKOSGATOTT IDE-ODA, HOGY STIMMELJEN A MÉRLEG ????? :o))))) RUTINOS RÓKA EZ IS !.....NEM VÉLETLENÜL...

kvadrillio 2015.03.12. 13:04:38

Rogán: Áprilisban napirendre kerülhet a brókercégek szabályozása
Keményebb eszközöket kell a felügyelet kezébe adni - monda a Napi Gazdaságnak..:)))))))))))

..AHHHA......ANTIKA ! FOGD A VUITTON TÁSKÁDAT INKÁBB, OCCT VÁNDOROJJÁ KI SZÉLSEBESEN EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL !!!!!
MER A FELÜGYELETED IS MINDENHOL 3 MAJMOT JÁCCIK: NEM HALL ! NEM LÁT ! ÉS NEM BESZÉL !....HANEM BENNE VAN A STIKLIK ELKÖVETÉSÉBEN !!!

kvadrillio 2015.03.12. 13:47:18

@kvadrillio: A BANKFELÜGYELET, AZ ÁSZ MEG A PSZÁF RÉGI MOTOROS RAFINÁLT, MINDEN HÁJJAL MEGKENT SZEMHUNYÓK ÉS ÉLVEZIK A FUNKCIÓJUKKAL EGYÜTTJÁRÓ "ELŐNYÖKET" !!!!!!!

kvadrillio 2015.03.12. 13:48:35

Magyarország sokszor bizonyította már erős elkötelezettségét
Hazánk soros elnöksége fontos nemzetközi üzenet

Tóth Loretta – 2015.03.12. 11:48
Magyarország hivatalosan átvette a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét hétfőn Berlinben, a nemzetközi szervezet főtitkárságának székhelyén.

A berlini magyar nagykövetségen rendezett ceremónián a magyar elnökség munkáját a Miniszterelnökség miniszteri biztosaként irányító Takács Szabolcs Ferenc elmondta, hogy az elnökségi program középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem, a holokauszttal kapcsolatos oktatás előmozdítása és a romák elleni népirtás ügye, illetve az európai roma közösségek helyzete áll.

A magyar elnökség évében az IHRA két közgyűlést tart, az egyiket Budapesten, a másikat Debrecenben. Utóbbit azért választották, hogy minél inkább láthatóvá váljon, hogy vidéken is fejlődnek a zsidó közösségek, és bevonhassák a munkába az erdélyi zsidóságot, illetve a következő soros elnök Romániát.
A miniszteri biztos az ünnepség után hangsúlyozta, Magyarország a soros elnöki tisztséget az IHRA 31 tagállamának konszenzusos döntésével nyerte el, ami „fontos és erős üzenet”, azt jelzi, hogy „nemzetközi partnereinknek nincs kétségük a magyar kormány elkötelezettségével kapcsolatban”.

A soros elnökséget átadó ünnepségen több mint százan vettek részt, köztük diplomaták és az IHRA berlini központjának vezetői. A ceremónián előadást tartott egy magyar holokauszttúlélő, Forgács János, Klein Judit énekesnő pedig zsidó dalokat adott elő Neumark Zoltán zongoraművész kíséretével.

Az IHRA Göran Persson volt svéd kormányfő kezdeményezésére alakult nemzetközi szervezet, 31 tagállamot és 8 megfigyelő országot fog össze, legfőbb célja, hogy elősegítse a holokauszt emlékezetének megőrzését és a holokauszttal kapcsolatos tudományos kutatást és oktatást.

5 perces interjú: Takács Szabolcs Ferenc
a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára
takács-szabolcs-ferenc
– Minek köszönheti Magyarország, hogy másodszorra is elnyerte a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség soros elnökségét?

– Ezt elsősorban azzal érdemeltük ki, hogy a magyar kormány holokauszttal kapcsolatos politikája világos, és a szövetség 31 tagállama számára elfogadható, sőt meggyőző. Hazánk az elmúlt években bizonyította a témával kapcsolatos érzékenységét, elkötelezettségét. Gondoljunk arra, hogy 2000-ben bevezettük a holokauszt emléknapját, megvalósult a budapesti Holokauszt Emlékközpont, és a kormány 2012-ben Wallenberg emlékévet, 2014-ben pedig egy teljes emlékévet szentelt a témának.

– Milyen célkitűzéssel indul neki hazánk a jövő márciusig tartó soros elnökségnek?

– A szervezetnek alapvetően három célja van: a holokausztra való emlékezés, az oktatás előmozdítása és a kutatótevékenység támogatása. Ezen hármas célrendszer tehát egy nemzetközi narratívát próbál meghatározni. A soros elnökség alatt Magyarország az antiszemitizmus elleni küzdelem kérdését és a romák elleni népirtás ügyét, illetve az európai roma közösségek helyzetét állítja előtérbe.

– Milyen események várhatók az elnökség alatt Magyarországon?

– Három nagy nemzetközi konferenciát szerveznek, egyet Budapesten, a másikat Debrecenben. Utóbbinak van egy szimbolikus üzenete is, mégpedig annak bizonyítása, hogy a vidéki zsidóság is újraéledt hazánkban. Erre a kiváló példa Debrecen, ahol a zsidó közösség jelentős vallási életet él.

MINDENFÉLE HOLOKAMUS "ERŐS ÜZENETET" LESZAROK !!!!!...AMÍG A MAGYAR EMBEREK HÁROMNEGYEDE NYOMOROG, A ZSIDÓ EMBERKÉK PEDIG RENESZÁNSZOZNAK MAGYARORSZÁGON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Netuddki. 2015.03.12. 13:57:25

@kvadrillio: Ezt melyik rogán mondta? Az ingatlanmutyis? Muhaha!

talicskás munkásember 2015.03.12. 14:06:45

Ellenőrizni kéne mindenkit és levenni a haverok cégeit a tiltólistákról. Pénzügyi, adóügyi, vám-ügyi, büntetőügyi tiltólistákról is. Ehhez azonban rendszert kellene váltani, mert ez a rendszer még a régi.

kvadrillio 2015.03.12. 14:09:22

Így csalt a Buda-Cash
CsD
2015.03.10. 16:57 Módosítva: 2015-03-10 17:02:57
Előzmény (4)

Mától fizet a DRB-károsultaknak az OBA
Felfüggesztették a Hungária Értékpapírt is
Több brókercégnél vizsgálódik az MNB
Te hol voltál, mikor lebukott a Buda-Cash?

Frissebb (1)

Megtorlástól tartanak a brókercégek

Nemcsak a Quaestor-botrányról derültek ki ma részletek, de a Buda-Cash-botrányról is elmondta saját verzióját a Magyar Nemzeti Bank. Windisch László felügyeletért felelős alelnök kedden délelőtt a a parlament gazdasági bizottságában elmondta, hogy az MNB gyanúja szerint a Buda-Cash fiktív számlákon tartotta és a sajátjaként fektette be az ügyfelei pénzét.
A brókerek az ügyfelek értékpapírjait fiktív számlákra utalták, majd azokat adták-vették, anélkül, hogy erre az ügyfelek megbízást adtak volna.
20150224 120047
Fotó: Szász Barna

Ezekről a számlákról hamis nyilvántartásokat vezettek, amiket elküdtek az ügyfeleknek, az MNB-nek és az értékpapírok elszámolását végző KELER-nek is. Ezen kívül olyan is volt, hogy a bróker felvette a megbízást az ügyfelétől, hogy vegyen ilyen vagy olyan értékpapírt, majd kimuttatásban az ügyfél azt láthatta, hogy meg is vették, amit akart, miközben nem.

A Buda-Cash a DRB Bankcsoport értékpapírjait is szabadon kezelte. A DRB felé 62, az ügyfelek felé úgy 40 milliárd forinttal nem tud elszámolni a brókercég Windisch szerint.

A Hungária Értékpapír ügyéről is beszélt az MNB alelnök, itt szerinte egyszerűen rátették a kezüket az ügyfelek pénzére, ezzel nagyjából 1 milliárd, egy kötvénykibocsátással még 5-6 milliárd foinrt kárt okozva ezzel. (444, Hvg.hu)

hacsakígynem...........demégmáshogyis........

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.12. 14:17:16

@♔bаtyu♔: "Azért ha ez ennyire fideszes botrány lenne, aligha lett volna érdeke Matolcsyéknak kirobbantani. "

Ühüm, tehát ezen múlik? Matolcsynak, Poltnak, Vidának nem ÉRDEKE botrányt kirobbantani. Ok, ezt tudtuk, erről szól a NER és hatalmi ágak koncentrációja, de a te szádból mégis pikánsan hangzik.

sanyix 2015.03.12. 14:28:13

@♔bаtyu♔: nem is ők robbantották ki, véletlenül sikerült. Ez fideszes brókerbotrány, hiszen fütyiszes tag volt a vezér :). Itt max te kínlódsz hogy letagadd a nyilvánvaló tényeket.

Sok botrány volt amit fütyiszes "elvtársak" okoztak pedig nem volt érdekükben, egyszerűen azért mert segghülyék, vagy azért mert már ők sem látják át a saját bűnszervezetüket.

kvadrillio 2015.03.12. 14:33:27

Képviselőknek és orvosoknak sem kellett szemétdíjat fizetniük Siófokon
Th.B.
Th.B. követés
2015.03.12. 10:54 Módosítva: 2015-03-12 10:55:39

Lengyel Róbert, Siófok új független polgármestere öt részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú céget érintő ügyben tett feljelentést hűtlen kezelés, sikkasztás, költségvetési csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt, írja a Sonline.hu.

A lapnak nyilatkozó Lengyel Róbert szerint az egyik ilyen ügy a hulladékkezelési díjak beszedésére alakult nonprofit Siókom Kft.-t érinti, ami 150 embernek engedte el a szemétdíj kifizetését. A 150 kedvezményezett nagy része a szemétszállítást végző NHSZ Zöldfok Zrt. munkavállalói közül került ki, de nem kellett kifizetnie a 28 ezer forintos éves díjat számos városvezetőnek, képviselő-testületi tagnak és orvosnak sem.
10646778 1465791433688010 7992142459181261369 n
Lengyel Róbert, Siófok új független polgármestere
Fotó: Lengyel Róbert / Facebook

A polgármester szerint több mint 3 és fél millió forintot nem számlázott ki a cég, miközben komoly anyagi gondokkal küzdenek, és ezért a tulajdonos önkormányzatoknak kell támogatniuk a kft.-t, hogy működőképes maradjon. Mint mondja, amennyiben felelős megállapításával zárul a büntetőeljárás, úgy polgári peres eljárásban minden egyes forintot vissza fog perelni a város, illetve a 27 környékbeli önkormányzat tulajdonában lévő Siókom számára.

A szemétszállítást végző NHSZ Zöldfok Zrt. vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a szemétdíjakat beszedő Siókom Kft. új vezetése azt az utasítást kapta, hogy az összes általa nyújtott szemétdíj-kedvezményt 2014 január elsejére visszamenőleges hatállyal szüntesse meg, és a számlákat utólag állítsa ki. Szabó Zoltán szerint ez a szemétszállítást ténylegesen végző dolgozókat is érintené, amit igazságtalannak tart, hiszen minden közszolgáltatást végző cégnél vannak ilyen kedvezmények.

A Sonline.hu-nak ugyanakkor a vezérigazgató elismerte, hogy ő is szerepel a kedvezményezettek listáján, de mint mondta, arról nyugodtan vegyék le. Azt nem akarta kommentálni, hogy rajta kívül többek között politikusoknak sem kellett kifizetni az évi 28 ezer forintos szemétdíjat, mint mondta, ez a Siókom üzletpolitikai döntése volt.
Lengyel a mobilos kampányt is leállította

Országos botránnyá fajult az előző siófoki polgármester, a fideszes Balázs Árpád kampányhúzása, amikor szeptember végén, az önkormányzati választások hajrájában bejelentette, hogy minden 18. évét betöltött siófoki okostelefont kap a várostól, ha kér. 2710-en kértek, és kaptak is, a polgármester azonban ennek ellenére elvesztette a választást. Az új független polgármester állította le az őrületet, ami, ha minden jogosult igénybe vette volna, 238 millió forintos kárt okozott volna a városnak. Így megúszták mindössze 57 millióval.

szemét---------díj-------mutyi !!!!!! ESZEM - FASOM MEGÁLL !!!!!

KÉPVISELŐKNEK ---POLITIKUSOKNAK ---ORVOSOKNAK ÉS A HAVEROKNAK NEM KELLETT SZEMÉGDÍJAT FIZETNI SIÓFOKON ???!!! BESZARÁÁÁÁÁS !!! MEKKORA KORRUPCIÓK VANNAK MÁÁÁR MAGYARORSZÁGON A RENCERVÁLTOSZÁS ÓÓÓÓTAHHH ! :o)))

MINDET A SITTRE !

István Tarjani 2015.03.12. 14:43:54

Tévedsz Levente. Ez nem az az ügy, amely tômegeket mozgat meg. Akik kártalanítást kaptak, azok az államnak hálásak, mert lám, megmentette a pénzüket. Akik nem kapnak azonnal kártalanítást, azok még a büntetőügy végén vagy a büntetőügyben kárigényüket érvényesíthetik, legalábbis van egy halvány remény. Az ember lelke, pszichéje másképpen műkôdik. Az is érdekes lehet, hogy területi alapon elsősorban hol laknak az azonnal nem kárrendezett befektetők, illetve településszerkezet szerint mi a megoszlás. Nem hiszem, hogy a szóbeszéden kívül a kisfalvak, kisebb városok, Észak-Magyarország, stb. népét ezek az ügyek nagyon izgalomba hozzák. Neked ez a foglalkozásod, ebben a szférában dolgoztál, logikus, hogy érdekel. De az emberek tôbbségét ez a botrány nem mozgatja meg. Esetleg a kárôrôm még szerepet játszhat, de az nem politikai tényező.

Trackers 2015.03.12. 14:45:47

A Quaestor pont annyira Fideszes cirka amennyira Buda-Cash MSZP-s.

Márpedig az MSZP-vel szemben és GYurcsánnyal nem vagytok ennyire finnyásak.

És azt is írod a Fidesszel nincs együttműködés, mert azok lopnak.

Ez azt is jelenti, hogy az MSZP és Gyurcsány nem lop ?
Hisz velük zokszó nélkül összefogsz.

Szóval máris eljátszottad a hitelességed, pedig még be se tetted a lábad a parlamentbe.

kvadrillio 2015.03.12. 14:49:46

Lázár arról beszélt, hogy az EU-s pénzek kezelésének a bizalomról és nem a gyanakvásról kell szólnia, de ebben fordulópont lesz. Éppen ezért például az állam az új pályázatoknál nem fog extra pénzügyi garanciát kérni, ha a pályázónak nincs köztartozása. A Miniszterelnökség vezetője azt is mondta, új adótörvény kell, ami szabályozza az eljárást, és nem növeli a bürokráciát.

„az élni és élni hagyni elv fog érvényesülni”

A vállalkozóbarátabb állam- és különösen adóigazgatás gondolatáról a múlt héten Varga Mihály is beszélt, aki szerint úgy kell megváltoztatni a NAV eljárásrendjét, hogy ha valaki rendesen adózik, akár évekig ne kelljen ellenőrrel találkoznia.
Orbán: Most ért véget a szocializmus
A magyar igazságkereső fajta, a szülők úgysem mennek bele abba, hogy elvágják gyerekeik jövőjét.Tovább

Lázár a konferencián arról is beszélt, hogy készül az új közbeszerzési törvény, amit várhatóan az év második felében elfogad majd a parlament.

„Sokkal rugalmasabb lesz a közbeszerzési szabályrendszer, az intézményrendszer, az eljárásrend, az egész elektronikus alapon működik majd.”

"az egész elektronikus alapon működik majd.”".........ÜHÜMMMM.....MERT ÍGY MAJD LEHET AZ INFORMATIKAI ADATOKAT MANIPULÁLNI !!! AKÁRCSAK A QUAESTOR ÉS BUDA CASH ÉS A TÖBBI LENYÚLÓSÓKNÁL !!!!!

Leptis Magnaq 2015.03.12. 15:00:48

Vajon hogy lett az ország hetedik leggazdagabb embere Questor-Tarsoly? Mennyibe kerülhetett neki, bocs, a kötvényeseinek, hogy nyílt színen, nyilvánosan megjelenő képeken együtt vagdoshatta a szalagot fityesz miniszterekkel? Tipikus fityesz-mentalitás. Rengeteg pénz, és hatalom! Milyen áron? Az nem számít!

s 2015.03.12. 15:18:15

@♔bаtyu♔: "Azért ha ez ennyire fideszes botrány lenne, aligha lett volna érdeke Matolcsyéknak kirobbantani. "

Seggfej. Nem ők robbantották ki. Ők csak nem bírták már elkussolni. Kicsi, de lényeges különbség. Nem is vetted észre, mert faszfej vagy.

vajdasagi 2015.03.12. 15:23:16

@♔bаtyu♔: Nagyon hülye vagy. Még véletlenül sem matolcsyék robbantották ki: ők maguk vallották be. matolcsy el volt foglalva mással. Mivel is? Ja, alapítványokat indít és kastélyokat vásárol.

Szégyelld magad batyu. Ezért vajon mennyi pénzt fizet a gazdád, hogy ilyeneket próbálja mentegetni?

s 2015.03.12. 15:23:47

Egyébként ez az írás messze a legértelmesebb valamennyi közt, pedig párat elolvastam már. Megmutatja ezeknek a gazembereknek az igazi arcát, azt a hihetetlen gátlástalan aljasságot, amit a több éves sikkasztás és a hatalomban lévőkkel való szoros kapcsolat alakít ki.

Hozzatok kötelet, és egy dologtalan kukásautóval akasszátok lámpavasra ezeket a tetveket mind. Aki más pénzét elbassza, az nem is érdemel egyebet.

s 2015.03.12. 15:24:40

@vajdasagi: Most már kevesebbet. Fogy a lóvé gecire.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.03.12. 15:26:43

@kvadrillio: minden bekopizol ide ami ma megjelenik?

@István Tarjani: ez a 217.765ik ugy amiben kiderul...az osszes befektetest kezelő köcsög maffiás tolvaj

halaloszto 2015.03.12. 15:27:24

Ennel sokkal egyszerubb a helyzet. Lehet hogy vannak olyan "oligarchak" akiknek szabad lopni, csalni, hazudni, ha cserebe megfelelo alapitvanyok es forumok el vannak latva penzzel. Ez regota mehet. Most ket fordulat is tortent, nem tudni milyen sorrendben. 1. Mr. Simicska elkezdett beszelni. 2. a politika ugy dontott innentol egyedul is tud menni tovabb, nem kellenek ezek a penzek. Az "oligarchak" viszont tul sokat tudhatnak, meg kell mutatni nekik hogy felniuk kell a bilincstol.

2015.03.12. 15:32:04

@♔bаtyu♔: Bizony, ez az mszp nagyon dörzsölt bagázs! Úgy vezették meg a fideszt, hogy nem vették észre, hogy a Questor jelenléte a moszkvai mutyiban az mszp jól megtervezett lebuktatási aknamunkájának része.
A helyedben kezdenék rettegni, mert lehet, hogy te is mszp ügynök vagy, csak még nem tudsz róla!

István Tarjani 2015.03.12. 16:18:52

Tény az, hogy nem lehet viszonylag rôvid időszak alatt Magyarországon száz milliárdos vagyont, de sok tíz milliárdos vagyont sem, minden szabály, rendelet, törvény betartása mellett összeszedni. Kôzelről láttuk egy páran, hogy 1998-2010 kôzött hogyan műkôdôtt az állami ellenőrzés. 2010- től nem látom, valamit érzékelek, ezért nem írok róla. Sehogy nem működôtt. Illetve valakiket szabad volt akár az APEH-nek, akár a VPOP-nak, akár a PSZÁF-nak, akár a KEHI-nek, akár az ÁSZ-nak, akár a fogyasztóvédelemnek, és nem sorolom fel az ôsszest, ellenőrizni, másokat elkerültek. Amig itt nem lesz változás, addig nem fehéredik Magyarország és én nem látom, hogy a politika, bármely oldalt nézve, valódi, normativitáson alapuló, érzékelhető változásban lenne érdekelt. A Buda Cashnek és a Quaestornak is meg voltak a csatornái a hatalmon lévő mindkét párthoz 2002-2010 kôzôtt, majd utána is. Talán Monostorinét, 2002-2010 kôzôtti KEHI elnôkôt is érdemes lenne kikérdezni. Itt vagy születik egy olyan elhatározás, amely radikális változást jelent az állam hozzáállására vonatkozóan, vagy megy minden tovább. Én a radikális változásnak még csak a szorgalmazását sem érzékelem a mai politikai pártok részéről.

vNHM 2015.03.12. 16:35:50

Lol. Fidesz-es broker botrany. Mit szedsz?

BiG74 Bodri 2015.03.12. 16:46:09

Kedves fityiszes fijjuk, naponta szülnek jogszabályokat, szarokat. Élhetetlen passzusokat, vagy passzusokat nem létező esetleg működésképtelen rendszerekbe. Naponta módosítgatják a friss jogszabályokat, a rendet szabályokat követni akaró embereket meg lassan megőrjítik.
A haverok meg azt csinálnak amit akarnak, milliókkal, milliárdokkal amit csak akarnak, a pofájukon pont elég vastag a bőr mindenhez.
Közben az ellenzéki oldalon van néhány szintén full debil megélhetési politikus, meg egy szarházi jobbik, mely radikalizálódásába bármi belefér, csak lophasson már végre ő is.
Gyönyörű Magyarország lassan az enyészeté leszel.

sas70 2015.03.12. 17:00:31

Végül is civileket kell vegzálni pár kibaszott tamponért, meg zsíros kenyérért, mert ott aztán komoly veszélyben a Norvégok pénze, közben meg százmilliárdok tűnnek el a géniusz által vezetett pénzügyi felügyelet szeme előtt, de az nem fontos, mert a vezér keleti nyitását támogatják.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.03.12. 17:27:18

Ebbe bele fog bukni Gyurcsány az egész bandájával együtt. A liberalizmus halott, a keresztény-szocialista irány a jövő.

s 2015.03.12. 17:29:38

Az már volt, hogy fejbe kell lőni mindet?

jet set 2015.03.12. 17:43:00

A mai esős szar idő is a fidesz bűne.
Köszönjük a mai fröcsögést is, csak így tovább!
süti beállítások módosítása