Pápa Levente blogja

Merkel látogatása előtt

2015. február 01. 09:57 - Pápa Levente

A német menedzserek véleménye a kormányról továbbra is lesújtó

Úgy hírlik Angela Merkel rég várt és rövid magyarországi látogatása alatt találkozik vállalati vezetőkkel, üzletemberekkel is. Nagyon készülhetnek a találkozóra, a német-magyar gazdasági kapcsolatok mindig is rendkívüli jelentőséggel bírtak.

 Az elmúlt években a kormányzat láthatóan mindent megtett, hogy a bilaterális kapcsolatokat külön kezelje az általános gazdaságpolitikájától és lehetőleg sok gesztust gyakoroljon a német cégek felé (EON vásárlás drágán, MKB bank vásárlás drágán, Audi támogatása, stb.). Azonban a hazai gazdasági környezetben uralkodó széljárást ez sem tudja elfedni. Ennek kapcsán érdemes újra feleleveníteni, hogy a Magyarországon tevékenykedő német vállalatok vezetői miként vélekednek a magyar üzleti környezetről, azon belül is a kormányzati gazdaságpolitikáról. Könnyű ezt megtenni, hiszen a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara már 20 éve minden tavasszal nyilvánosan publikálja erre vonatkozó felmérését. Legutóbb 2014 áprilisában készült el az új Konjunktúrajelentés 2014 kiadványuk.

Az ebben található megállapítások nagyon egyértelműek. A helyzet ugyan valamennyit javult, de összességében még mindig erősen negatív. Álljon itt rögtön a fő mondanivaló: a Bajnai-kormány munkájával összehasonlítva sokkal rosszabb az Orbán-kormány megítélése. 

1.png
Forrás: Konjunktúrajelentés 2014

 Ha továbbmegyünk, és próbáljuk megtalálni azokat a tényezőket, amelyek a legnagyobb mértékben rontották az összképet, akkor azt látjuk, hogy az általunk is ezerszer elmondott mozaikok okozzák a legnagyobb problémát: jogbiztonság, unortodoxia (kiszámíthatóság) és a korrupció (közbeszerzések átláthatósága). Ezek szerint az itt élő német menedzserek meglehetősen mélyen érzik a bőrükön a változásokat. A közbeszerzések átláthatósága soha nem volt ilyen rossz még, a kiszámíthatóság és a jogbiztonság valamelyest javult ugyan, de magas (rossz) értéken ragadt. 

2.png
Forrás: Konjunktúrajelentés 2014, saját ábra

 Van azonban jó hír is: soha ennyi cégvezető nem látta még ennyire pozitívan a magyar EU-s tagság előnyeit. Úgy látszik, ahogy telnek az évek, úgy szokjuk meg a közös piacot, és egyre jobban megtanuljuk és tudjuk, hogyan lehet sikeresen tevékenykedni ebben a környezetben. Ilyenkor egyre jobban kidomborodnak az előnyök, amiért anno csatlakoztunk az EU-hoz. Sőt, valószínűleg sokan a rossz és kiszámíthatatlan hazai piac miatt az exportban látják a kiutat, oda igyekeznek inkább…

3.png

Forrás: Konjunktúrajelentés 2014 

A német menedzserek véleménye sommásan: több EU-t, valamint kevesebb orbánizmust és matolcsyzmust. Kíváncsian várom a 2015-ös jelentést, amikor a 2014-es egyszeri és fenntarthatatlan gazdaságpolitikai ösztönző lépések kifutása után, egyértelműen romló európai konjunktúrában, az orosz embargós helyzetben, valamint a vasárnapi bezárás, az újabb nagykereskedelmi sarcok, különadók, a megemelt szállítási díjak után hogyan változott ez a vélemény. Amit Merkel most személyesen is meghallgathat. 

Forrás: passionautomobile.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr327128993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása