Pápa Levente blogja

A civilek jövője: játékos vagy bíró?

2015. január 13. 14:32 - Pápa Levente

Szervezzenek a civilek előválasztást!

Mostanra az ellenzéki politizálás oda jutott, hogy van 6-8 közepes-, kis- és mikropárt és 4-5 civil mozgalom, szervezkedés, amelyik fel akar lépni az Orbán rezsimmel szemben, nem szeretné soha kormányzati pozícióban látni a Jobbikot, de mindegyik ódzkodik a másiktól. Nagy, közösen áhított cél a mai rendszer megdöntése és valami új, egyelőre nem teljesen meghatározott állam létrehozása. De amíg ezek a csoportok semmilyen formában nem tudnak közösen fellépni a rendszerrel szemben, addig erre esély sincsen. Működik a centrális erőtér, akkor is, ha mára jelentős részben elveszítette társadalmi támogatottságát.

 

 

Hogy miért nem tudnak egységesedni, azt mindenki tudja: a pártok többsége mára teljesen elveszítette szavahihetőségét, hitelességét, társadalmi legitimációját. És igen ki kell mondani: vannak olyan szereplők, politikák, politikai pólusok a demokratikus oldalon, amelyek meggátolják a többiek épülését, és megoldhatatlan dilemma elé állítják azokat, akik úgy vélik: 2018 után már tényleg nincs újabb négy évünk, együttműködés nélkül pedig a centrális erőtér nem zúzható szét. Mert mindig lehet mutogatni rájuk, mert mindig lehet emlékeztetni rájuk, mert sokan nem feledjük, hogy olyan politikai kultúrát szimbolizálnak, amely ahhoz a centrális erőtérhez vezetett, amitől most meg akarunk szabadulni. A választások egyértelműen megmutatták: ebben a felállásban legfeljebb a második hely megszerzésére van esély. De a NER-ben nem osztanak ezüstérmet.

A pártok legitimációs deficitjére adott válaszként léptek be ismét a közéletbe a civil szerveződések. Hamvasak, újak, pártpolitikailag szüzek szinte mind, sokan közülük sokat tettek már eddig is a közért, sokan építettek fel sikeres szakmai karriert. Azaz szavahihetőek és hitelesek. Tömegeket tudnak megmozgatni, az elégedetlenkedő embereknek végre van lehetőségük kiönteni magukból dühüket, mérgüket és ingerültségüket az elnyomó rendszerrel szemben. Igen, mára sok tekintetben elnyomó lett a rendszer. Egyfajta érlelő szerepük van, a társadalmi változások forrnak a konyhájukban. De! Sokan és sokszor elmondták már előttem is, hogy a mai túlzott elvárás a civil mozgalmakkal szemben könnyen tévútra terelheti a mozgolódást: elhalhat vagy radikalizálódhat. Mindkettő sajnálatos és tragikus lenne az ország életében. Milyen elvárásokat támaszt ugyanis a tömeg a civilekkel szemben? Röviden: oldják meg Magyarország problémáit. MOST. Vázolják fel és valósítsák meg egy ÚJ MAGYAR KÖZTÁRSASÁG koncepcióját, amiről egymásnak ellentmondó vélemények vannak a tömegben és még a szószólók között is. 

A mai képviseleti demokráciákban a pártok feladata és kötelessége, hogy évekig tartó szívós munkával az általuk képviselt választói csoportokat, érintetteket, civil szakmai partnereket is bevonva koherens víziót vázoljanak fel, és annak támogatottságot szerezzenek. Egyrészt a pártoknak van olyan szervezeti, intellektuális, infrastrukturális háttere, hogy részletes programot tudjanak alkotni. De legalább ennyire fontos, hogy egy ilyen programalkotásnál felelős döntéseket kell hozni: támogatom „A” koncepciót, de ez azt is jelenti egyben, hogy nem támogatom „B” vagy „C” ötletet. Vagyis felelősséget kell vállalni döntésekért, ez pedig mástól aligha várható el, mint aki a vásárra viszi a bőrét. Szakértelem és szervezet szükséges ahhoz, hogy megtervezzük az új adórendszert (jut eszembe, az EGYÜTT-nek teljesen kidolgozott adókoncepciója van). A pártoknak meg kell újulniuk, meg kell tisztulniuk, ki kell nyílniuk, új erőknek kell felnőniük (akár civilekből is) – ez igaz. De tisztelettel, őrült naivitás azt gondolni, hogy páran leülnek és buzgalomból megtervezik, mondjuk hazánk új energiastratégiáját vagy a megfelelő kormányzati munkaerő-piaci programot. Ez nem így megy. Mostanra sokak számára világos lett: a civil mozgalmak nem fogják tudni kidolgozni a megoldásokat, és nem fognak tudni ennek többséget szerezni a társadalomban. A jó hír, hogy nem is ez a feladatuk. 

Adva van tehát egy pártrendszer, ami mára szinte teljesen elveszítette legitimációját, de az egyetlen intézményi szereplő, amelyik legalább elméletileg meg tudja oldani a Magyarországot újratervező Nagy Egyenletet és adva van egy hiteles, lendületes, de töredezett civil bázis, amelyik viszont nem tudja összerakni a megoldókulcsot. És adva van a közös cél: a rendszer megbuktatása. Innen indulunk. Azt láttuk, hogy az eddigi kísérletek (Összefogás, Unió párt) kudarcba fulladtak. Az első feladat, hogy a civil szereplőknek kell valamilyen olyan célt találniuk, ami megfogható, elérhető és közelebb visz a rendszer leváltásához. Amiért egységesen fel tudnak lépni, ami miatt integrálódhatnak. Ami nem teszi őket elhalóvá vagy radikálissá. A második feladat pedig a demokratikus pártok hitelességének visszaszerzése, ami csak úgy fog menni, hogy nagyon erős kritériumokat támasztunk feléjük.

 

kép: 444.hu

Ezekre a kihívásokra adhat közös választ, ha a már sokszor felmerült előválasztást a demokratikus pártok között az egységesülő civil szervezetek rendezik meg. Az előválasztáson nyertes demokratikus jelölt mérettetné meg magát a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel szemben az országgyűlési választáson. Az előválasztás nyertesei már nem egy pártot képviselnének a választáson, hanem rendelkeznének a teljes demokratikus oldal felhatalmazásával. Őket nem politikusok zárt ajtók mögött választanák ki, hanem állampolgárok, a demokratikus Magyarország hívei, nyílt versenyben. Ez legitimálná őket, nem lehetne többé azt mondani, hogy őket a régi, lejáratott pártok delegálták.

Persze a szervezők joga lenne eldönteni, hogy milyen feltételeknek megfelelő politikusok és pártok indulhatnának az előválasztáson. Egy, a civilek és a pártok között előzetesen lefolytatott tárgyalássorozaton kialakulhatna egy olyan kritériumrendszer, aminek minden indulónak meg kellene felelnie. Nagyon fontos, hogy a cél mögé felsorakozó civil szervezetek között ne csak a mostani, nagyon jelentős tüntetéseket megszervező csoportok jelenjenek meg, hanem egy ennél jóval szélesebb kör: jogvédő szervezetek, szakpolitikai műhelyek, antikorrupciós intézetek, stb. Akik már letettek az asztalra valamit, akiknek súlya van. A kritériumok sokfélék lehetnek (antikorrupciós garanciák, szakmai tudás, morális elvárások, politikai múlt, stb.), arra kell vigyázni, hogy ne legyen kettős mérce. Ezt a tárgyalássorozatot vezethetnék a civilek. Az a párt, amelyik vállalja, hogy részt vesz az előválasztáson, az garantálja, hogy nem indul el külön az országgyűlési választáson. Az ilyen rendszerben kiválasztódó politikusokra már könnyen ráadhatják a civilek a legitimáló áldást. Persze az előválasztás nem csak a tényleges választásból állna, hanem egy hosszú rendezvénysorozat lenne. Jelölti vitákkal, programbemutató eseményekkel, közönségtalálkozókkal. Cél a minél nagyobb nyilvánosság és minél nagyobb verseny elérése. A pártok így minden erejüket a munkára, új megoldások keresésére fordíthatnák. Ez tudná garantálni a politikusok jobb kiválasztódását is, aminek hiánya a mai közélet egyik rákfenéje.

Ez egy elérhető, reális cél a civil mozgalmak számára. Mindenki marad a kaptafánál: a politikus programot ad, a civil elvár, de cserébe legitimál. Persze sokkal könnyebb ezt leírni, mint részleteiben kitalálni és megvalósítani. Rengeteg nyitott és nehéz kérdésre kell válaszolni az előválasztás intézményének megalkotása során, nem is kezdem felsorolni ezeket. Ez grandiózus feladat lenne, de ha most nekiállunk ennek az új politikai intézménynek a közös kitalálásához, akkor két év alatt sikerülhet. Ez újra tudná tematizálni a közéletet és a médiát, hatalmas hírverés lenne a demokratikus oldalnak, újra erőt adhatna a passzív tömegeknek. Ez az, ami egyértelműen közelebb vinne Orbán leváltásához.

A politikai térbe belépő civil szervezeteknek is komoly felelősségük van a közélet alakításában. Az, hogy a tüntetések miatt is meggyengülő Fidesz mellett kiépüljön egy új politikai pólus, mindannyiunk közös felelőssége. Ha nem lesz alternatíva, megágyazunk a Jobbiknak. Ezt a politikai felelősséget a civilek sem vethetik le magukról. A döntés az ő kezükben van: vagy pártot alapítanak és játékosként vesznek részt a meccsen, vagy bíróként levezetik a meccset a közösen lefektetett szabályok alapján.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://papalevente.blog.hu/api/trackback/id/tr167067945

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szervezzenek a civilek előválasztást! 2015.01.13. 17:26:01

Egy, a civilek és a pártok között előzetesen lefolytatott tárgyalássorozaton kialakulhatna egy olyan kritériumrendszer, aminek minden indulónak meg kellene felelnie.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.01.13. 16:40:57

Gondoljátok, hogy civilként szerintem nagyobb sikeretek lesz mind MSZP, DK, SZDSZ, LMP, stb-ként?

Megmondom pontosan hol vagytok, mert épp ma jelent meg. A biztos pártválasztók körében csak a Jobbik majdnem legyőzi az MSZP-t és a DK-t. Jobbik ugyanis 14%, míg ezek ketten 15%. Akkor ennyit a "6-8 közepes, kicsi és mikropártról". A DK 2%, gondolom, akkor ez lenne a kicsi és a többiek akik be sem vallják ki, a mikropártok? Orbánék 44%.

A 4-5 civil mozgalom, pedig ne tévesszen meg, a balliberális pártok szimpatizánsai legfőképpen az alkotóik, szóval a DK-t vagy az LMP-t 2x számolva csak saját magadat dobod át.

♔bаtyu♔ 2015.01.13. 16:41:45

Rosszul írtam, MSZP és LMP, nem pedig DK.

unionista (törölt) 2015.01.13. 17:38:27

a civilek a pártatlanok. tessék kilépni az mszp-dk-együtt-pm-lmp-mlp-szolidaritás-szema-moma-milla-4k-mosmi-etc. nevű istenverte formációból. onnantól kezdve lehet civilnek lenni. a pártok szakértői másodvonala és a független értelmiség egy ponton akár össze is kapcsolódhat. a függetlenek megnyerhetik a választást. de ehhez nem kell párt. legfeljebb technikai jelleggel. az előválasztások eredményeként állhat elő az országos lista.

2015.01.13. 17:39:06

@♔bаtyu♔: "Megmondom pontosan hol vagytok, mert épp ma jelent meg."

Ki le nem szarja, hogy te mit mondasz?

2015.01.13. 17:54:12

Új alkotmány kell, annak alapján pedig meg kell tisztítani a társadalmat a fidesztől, majd ha ez sikerült, akkor a náciktól is meg kell szabadulni. Ki kell vágni a rákos daganatokat a nemzet testéből vagy ebből a népből soha nem lesz semmi, az unokáinknak már nem lesz országa. Minden kollaboráns hazaárulót el kell tiltani a közügyektől, a tolvajokat pedig nyilvános botozás után életük végéig kőbányákban kellene dolgoztatni. A fideszesek által felhalmozott vagyonokat államosítani kell, beleértve az összes rokon, barát, ismerős és azok rokonságának vagyonát is. Aki bizonyítani tudja, hogy nem lopta, az visszakaphatja egy tizedét, a többi pedig fájdalomdíjként menne vissza a magyar népnek az államkasszába. Öt évig minden fideszes csak közmunkásként dolgozhatna, hogy legalább annyival kárpotolja az ország rombolásában nyujtott segítséget.

bekerült 2015.01.13. 18:11:51

Mi ebben az új és miért kellene a szegény civilekre ilyen nehéz szervezési feladatot bízni, amikor se pénzük, se posztójuk nincsen.
Előválasztást most is lehetne tartani, ha a pártok is úgy gondolnák.
A civilek meg szavaznának arra, akikre akarnak.
Sőt, a már eddigi választások is megengedték a civileknek, hogy arra szavazzanak aki tetszik nekik.

Igen, a bibi itt van !
Attól nem lesznek a pártok politikusai népszerűbbek, ha majd egy civil jelölés is őket választja.
Mert a civilek is megosztottak és ahányan vannak annyiféle gondolat vezérli őket, az otthon maradókról, akiknek még gondolataik sincsenek, már nem is kell szólni.
Azt se tudják, hogy mit akarnak és, hogy mit kéne tenni.
Egyet tudnak, hogy mi nem tetszik nekik.
Kifejezik az érzelmüket, de az értelmüket otthon hagyják, vagy ők is otthon maradnak.

Nem nagyon értem, hogy mi lenne ebben az új?
Sejteni sejtem, persze, csak akkor arról kellene beszélni !

Arról van szó ugyanis, hogy a civilek mögé bújva, egyes szereplők a saját pecsenyéjüket szeretnék sütögetni és kedvezőbb helyzetbe hozni.
Az LMP és a PM, az EGYÜTT-EL egyetemben képtelen megerősödni és a civilektől várnák a segítséget a többiek kijátszására.
A " régiek" háttérbe szorítása nem sikerül ugyanis és így az "újak" nem tudnak a felszínre evickélni.

Meg szeretnék mondani, hogy ki és hogyan politizáljon a baloldalon.
Akit nem választanak ki, azok mehetnek a levesbe és ezt nekik önként el kellene fogadni.

És, ha nem kívánnak ebben részt venni ?
Legfeljebb nem indulnak az előválasztáson, na bumm !
Majd indulnak a tényleges választáson.

Nem hinném, hogy egy Schmuck Andor elfogadna egy ilyen előválasztási ajánlatot.

Itt van a Veszprémi választás ugye. Tekintsük ezt előválasztásnak.
Hány jelölt van és miért ? Miért nem képesek közös jelöltet állítani ?

A civilek itt is tehetnék a dolgukat és szavazhatnának, nem is kellene megerőltetni magukat.

Dőreség azt gondolni, hogy a civilek különbek a pártoktól !
Pláne, ha arra gondolunk, hogy bizony, hasonlóan a pártokhoz, köztük is vannak olyanok, akiket direkt hoztak létre, megfelelő célok érdekében.

Igen, mint az LMP-t is !

Ezen kellene változtatni ahhoz, hogy a bizalom ki tudjon alakulni.
Mert csalódni a legkönnyebb, ma az MSZP-ben, holnap a FIDESZ-ben, holnap után a JOBBIK-ban, stb.

Szerintem a civilek se tudnak közös nevezőre jutni, de arra se számítsanak, hogy a pártok feladják a saját megmérettetési lehetőségeiket.
Be is zárhatnák a boltot ! Nem azért alakultak, hogy választóikat cserben hagyják, mert a civilek nem tudnak és nem akarnak dönteni.

Ez az ő problémájuk, meg kell tanulniuk, hogy mit akarnak, a pártok tudják, hogy mit akarnak.

A többi, csak kamu !

Szúnyog 2015.01.13. 18:20:23

És kik azok a civilek? Aki éppen felugrik a színpadra?

Semmiféle tartalom, ötlet, elgondolás. És akkor még választást akartok. Tessza, vagy Fletó?
Röhejesek vagytok!

Szúnyog 2015.01.13. 18:23:39

Mesélj Levi, a január 10-i rendszerdöntés hogyan sikerült?

2015.01.13. 18:28:00

A civilek között is van annyi jó szakember, hogy akár holnap lehetne új kormányt alakítani. Más kérdés, hogy előtte vissza kellene állítani az igazságszolgáltatást, a rezsim kollaboránsait pedig minden pozícióból el kellene távolítani, hogy ne rombolhassák tovább az országot és a társadalmat. Minden titkosítást fel kell oldani azonnal, különben a nemzet a saját mocskába fog belefulladni és évtizedekig bünőzők fognak kormányozni.

Szúnyog 2015.01.13. 18:29:40

Vannak olyan "civilek", akik már megoldották a problémákat. :)))

"A közösségi oldalon szerveződött megmozduláson hirdette meg „Orbán Viktor és kormányzata megbuktatásának tervét tavaszi vihar” címen Szabó Gábor „Tuareg”. Ebben az szerepel: március 15-én este százezres nagygyűlést tartanak a Kossuth téren, ahol közfelkiáltással átmeneti kormányt választanak, amely a szeptember közepi – már a 2010-ben érvényes alkotmány és választási törvény alapján tartott – választásokig irányítaná az országot, tagjai pedig nem kerülhetnének be az új parlamentbe.

Békés volta ellenére „ez nem performance, ez forradalom” – jelentette ki Szabó Gábor „Tuareg”."

2015.01.13. 19:04:06

@Szúnyog: Mi a problémád, paréj?

Dbm 2015.01.13. 23:51:26

@Jules Verne: ne hagyd abba idióta elvtárs. Rendkívül szórakoztató vagy. :)
süti beállítások módosítása